objavili detalje / NASA lansirala balon veličine nogometnog stadiona. Ostvarili 15-godišnji cilj

Image
Foto: Shutterstock

U zemljinoj se atmosferu sada nalaze dva balona i jedan je već obišao Zemljinu južnu atmosferu tri puta. U sklopu znanstvene misije Sveučilišta u Chicagu lansirani će baloni promatrati kozmičke zrake izvan naše galaksije, a koje ulaze u Zemljinu atmosferu

13.5.2023.
9:26
Shutterstock
VOYO logo

Američka svemirska agencija NASA u subotu je uspješno lansirala znanstveni balon visokog pritiska (SPB) u Novom Zelandu, ostvarivši time 15-godišnji cilj.

Balon veličine nogometnog stadiona lansiran je u zračnoj luci Wanaka na Južnom otoku, a namjera je da 100 ili više dana ostane u gornjim slojevima atmosfere, stoji u NASA-inom priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi balon je lansiran 16. travnja i već je tri puta obišao Zemljinu južnu hemisferu na visini od otprilike 33.000 metara.

Voditeljica programa Debbie Fairbrother je rekla da je cilj posljednjih 15 godina bio istovremeno u zraku imati dva balona visokog pritiska, koji zadržavaju isti volumen bez obzira na vanjske uvjete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SVI SE PITAJU /

Misteriozna svjetlost iznad Kijeva. I ne zna se što je. Javila se i NASA

Image
SVI SE PITAJU /

Misteriozna svjetlost iznad Kijeva. I ne zna se što je. Javila se i NASA

"Veoma sam uzbuđena danas, uspjeli smo! Ne mogu biti više ponosna na naš balon i znanstvene timove zbog njihovog postignuća. Ovim dvama letovima, na putu smo da podupiremo više znanosti i napredniju znanost u narednim godinama", rekla je.

NASA je rekla da se na drugom balonu nalazi Svemirski opservatorij za krajnji svemir 2 (EUSO-2).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o znanstvenoj misiji Sveučilišta u Chicagu koja će promatrati kozmičke zrake izvan naše galaksije koje ulaze u Zemljinu atmosferu.

Porijeklo tih čestica nije dobro poznato te će podaci koje EUSO-2 prikupi pomoći riješiti znanstveni misterij, rekla je NASA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo