već poznat policiji / U Makarskoj pao diler 'najopasnije droge na svijetu': crystal meth pretvara ovisnike u žive zombije

Image
Foto: Youtube screenshot

Osim droge i oružja, kako doznaje Slobodna Dalmacija, u jednoj od kuća u selu Poljica Kozička kod Vrgorca, koju je 44-godišnjak koristio, pronađene su i dvije vage za precizno mjerenje

9.2.2018.
16:06
Youtube screenshot
VOYO logo

Policajci Službe kriminaliteta droga PU splitsko-dalmatinske uhitili su prije tri dana u Tučepima 44-godišnjeg muškarca iz Makarske te su kod njega pretragom pronašli ukupno 12 PVC vrećica u kojima jer bilo 60 grama droge metamfetamin, piše Slobodna Dalmacija. 

"Tijekom kriminalističkog istraživanja obavljena je pretraga doma i drugih prostorija na vrgoračkom području koje isti koristi. Pronađeno je i oduzeto sedam grama marihuane, 1032 komada raznog streljiva, četiri ručne bombe, jedan tromblon, jedan pištolj nepoznate marke s pripadajućim spremnikom i šest komada streljiva, jedan plinski pištolj s pripadajućim streljivom, jedna automatska pušku s dva pripadajuća spremnika i jednim pripadajućim tromblonskim nastavkom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Protiv osumnjičenog 44-godišnjaka je, zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela neovlaštena proizvodnja i promet drogama i nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari, podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu, kao i optužni prijedlog zbog prekršaja iz Zakona o oružju nadležnom Prekršajnom sudu", stoji u službenom priopćenju splitske policije. 

Osim droge i oružja, kako doznaje Slobodna Dalmacija, u jednoj od kuća u selu Poljica Kozička kod Vrgorca, koju je 44-godišnjak koristio, pronađene su i dvije vage za precizno mjerenje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon kriminalističke obrade, 44-godišnjak je priveden na ispitivanje na Općinsko državno odvjetništvo. Vjeruje se da će nakon davanja iskaza ipak biti pušten na slobodu, budući da nema osnove po kojoj bi odvjetništvo moglo zatražiti istražni zatvor protiv osumnjičenika.

Isti muškarac je prije 17 godina prijavljen i procesuiran zbog udruživanja za preprodaju marihuane, no nakon toga je krenuo na rehabilitaciju stoga je, što se tiče kazne evidencije, neosuđivana osoba, i upravo zbog toga nema osnova da mu se odredi istražni zatvor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Droga koja je pronađena kod muškarca u Hrvatskoj se pojavila prije 10 godina. Neki podaci otkrivaju kako je cijena jednog grama amfetamina ili tzv. 'flash' na crnom tržištu oko 1000 kuna, što znači da je muškarac kod sebe imao droge u vrijednosti od 60-ak tisuća kuna. 

Prema opisu koji se može naći na stranicama Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade RH, "metamfetamin (koji se također, između ostalim, naziva i meth, crystal, chalk, flash and ice) stimulans je koji izaziva jaku ovisnost te je kemijski sličan amfetaminu. Ima oblik bijelog, bezmirisnog kristalnog praha gorkastog okusa".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konzumiranje čak i malih doza metamfetamina može dovesti do mnogih istih fizičkih posljedica, kao i konzumiranje nekog drugog stimulansa, kao što je kokain ili amfetamin. To uključuje povećanu budnost, povećanu fizičku aktivnost, smanjeni apetit, ubrzano disanje, ubrzani rad srca, nepravilan rad srca, povišeni krvni tlak i povećanu tjelesnu temperaturu.

Dugotrajno konzumiranje metamfetamina može imati mnoge negativne posljedice na fizičko zdravlje, uključujući drastični gubitak težine, ozbiljne dentalne probleme, kožne probleme prouzročene grebanjem kože – navodi se na stranicama Ureda, a na internetu se mogu pronaći brojni slikoviti primjer kakve posljedice konzumiranje 'ice-a' može imati na zdravlje konzumenata. Fotografije su uistinu uznemirujuće, piše Slobodna Dalmacija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo