tragedija u afganistanu / U knjigu žalosti za Josipa Briškog upisala se i predsjednica: 'Čula sam se s njegovom obitelji...'

27-godišnji Josip bio je član specijalnih postrojbi, a njegova je uloga u misiji bila savjetnička

25.7.2019.
18:40
VOYO logo

Jutros je u Ministarstvu obrane otvorena knjiga žalosti za poginuloga hrvatskog vojnika Josipa Briškog koji je poginuo u napadu bombaša samoubojice jučer u Afganistanu.

U knjigu su se upisali ministar obrane Damir Krstičević, ali i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Josipovo tijelo trebalo bi sutra stići u Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Salutiranje i posljednji pozdrav kolegi i heroju koji je svoj život ostavio služeći u Hrvatskoj vojsci. Riječima zahvale i dostojanstva u knjigu žalosti upisivali su se redom danas nadređeni, vojnici, ali i vrhovna zapovjednica Hrvatske vojske. 

"Čula sam se s njegovom obitelji, nadam se da će se obratiti nama kada god to bude potrebno te sam uvjerena da će se Ministarstvo obrane brinuti o njegovoj suprizi i sinu. Čula sam se i s obiteljima dvojice ranjenih vojnika, izrazila potporu i vjeru da ćemo ih za nekoliko dana vratiti u Hrvatsku gdje će nastaviti liječenje", kazala je nakon upisivanja u knjigu žalosti predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radni dan za sve vojnike u domovini i svijetu počeo je minutom šutnje.

"Ja sam upisao da sam mu zahvalan za žrtvu koju je dao i da ćemo ga se uvijek sjećati kao dobrog, hrabrog hrvatskog vojnika koji je ostavio traga. Nažalost on je prva žrtva otkako Hrvatska sudjeluje u mirovnim misijama", kazao je general Zbora Mirko Šundov, načelnik Glavnog stožera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijelo Josipa Briškog sutra bi u jutarnjim satima trebalo američkim zrakoplovom biti dopremljeno u Hrvatsku. U zagrebačkoj zračnoj luci bit će organiziran doček s najvišim vojnim počastima kojemu će prisustvovati i ministar obrane Damir Krstičević. U Ministarstvu obrane u 11 sati održat će se komemoracija, a prema izjavi ministra pokop će biti u subotu.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naš zapovjednik kontingenta u Bagramu dogovara transport preko savezničkih snaga. Najvjerojatnije preko američke vojske bit će izvršen transport prema Zagrebu", rekao je brigadni general Krešo Tuškan, zapovjednik Operativnog zapovjedništva.

Jutros je i sjednica Vlade počela minutom šutnje...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izgubljeni život ne možemo vratiti, a učinit ćemo sve s razine Vlade, ministarstva i Hrvatske vojske da bi obitelj dobila svu potrebnu pomoć i podršku", poručio je Damir Krstičević.

27-godišnji Josip bio je član specijalnih postrojbi, a njegova je uloga u misiji bila savjetnička.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je sasvim sigurno bila pomno planirana akcija od strane napadača. S druge strane, mislim da  hrvatske snage nikako nisu bile meta, nego su bile meta koalicijske snage", smatra Tuškan.

"Hrabro i časno otišao si u vječnost i stao rame uz rame najvećih velikana i ratnika". Tim se riječima od Josipa oprostio ministar obrane uz poruku: "Počivao u miru, hrabri ratniče!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvojica ranjenih vojnika i dalje su u Afganistanu, stabilno su i izvan životne opasnosti. U Hrvatsku bi trebali stići čim to njihovo zdravstveno stanje dopusti. Očekuje se da bi to moglo biti za sedam do deset dana.

ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo