uređaj prilagođen djeci /

U Klaićevu prizemljio novi 'svemirski brod': CT pretrage za mališane će sada biti puno ugodnije

Uz manju dozu zračenja daje kvalitetniji i precizniji prikaz, a smanjuje se i potreba za anestezijom

11.11.2019.
19:40
VOYO logo

Planeti, zvijezde astronauti, rakete - bez straha, kao da idu na put u svemir će najmlađi pacijenti obavljati CT pretrage.

''Kad dođe u ovakav prostor djeca se opuste, suradljiva su i kooperativna. Ono što je nama jako bitno da djeca  izađu iz bolnice bez traume, da ne bude neću nikad više, nego da ih to zainteresira i olakša im boravak u bolnici'', kaže Goran Roić, ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim izgledom ovaj uređaj i svojim karakteristikama prilagođen je djeci.

''Njegova najveća prednost je što može snimiti veći dio tijela u vrlo kratkom vremenskom periodu. Ako komariramo sa prijašnjim uređajem kod kojeg je snimanje trajalo 5 minuta,ovdje se radi od 5 do 20 sekundi'', kaže Ivo Buljanović, glavni radiološki tehnolog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz manju dozu zračenja daje kvalitetniji i precizniji prikaz, a smanjuje se i potreba za anestezijom.

''Smanje se broj malih bolesnika koji ulaze u opću anesteziju i time ne samo da štitimo dodatno njihovo zdravlje nego skraćujemo vrijeme boravka u bolnici i naravno dijagnostiku'', pojašnjava Ana Tripalo Batoš, pročelnica Zavoda za dječju radiologiju.

Za novu opremu u Klaićevoj osigurano je 55 milijuna kuna iz europskih fondova, resorni ministar poručio je da su osim opreme potrebni i novi prostori.

''Do zadnjeg dana dok sam na ovom mjestu govorit ću da je prioritet ove vlade, ove države i ove nacije napraviti novu dječju bolnicu kako bi ovi ljudi u boljim uvjetima mogli raditi još bolje'', kaže Milan Kujundžić (HDZ), ministar zdravstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da sačuvaju osmijeh svojih pacijenta i u najtežim trenucima osoblje ove bolnice daje sve od sebe. Uz magnetsku rezonancu podmornicu sada imaju i CT svemirski brod, a njihove ideje izbrisat će strah i na drugim odjelima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo