DRAMA U KARLOVCU: / Kupa i Korana nezaustavljivo rastu, poplavljeno najmanje 300 kuća

Image
Foto: Radio Mrežnica

Vodostaji Kupe i Korane nezaustavljivo rastu - na obje rijeke su premašili 8 metara i 50 centimetara.

16.10.2015.
7:01
Radio Mrežnica
VOYO logo

Vodostaji Kupe i Korane premašili su prognozirane visine i za obje je rijeke na snazi izvanredno stanje, Stožer zaštite i spašavanja Grada Karlovca zasjeda, koordinira se pomoć ljudima, rasteretni objekti i crpke su u punom pogonu i sve raspoložive snage su na terenu.

Vodostaji na obje rijeke viši su prošlogodišnjih rekordnih razina, kada je bila velika poplava u Karlovcu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 12 sati vodostaj Kupe i Korane iznosio je 852 centrimetra, što je više od od prognoziranog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zasjeda Stožer

Mediji čekaju završetak sjednice Stožera zaštite i spašavanja Grada Karlovca i potvrdu da je najmanje tristo kuća pod vodom te da prijeti poplavljivanje još stotinjak kuća.

Prema informacijama portala Radio Mrežnica, poplavljeno je čak 300 kuća na karlovačkom području odnosno prstenu je u ovom trenutku pod vodom. Navode da je na poplavljenom području situacija je alarmantna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poplavljeno je 26 lokalnih cesta i aktivirano oko 150 klizišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imate fotografije poplavljenih područja? Svoje fotografije možete nam poslati na vijesti@portal.net.hr.

"Strepimo sa svakim centimetrom"

U Zatoku Mrežničkom i na Logorištu voda negdje prelazi i metar visine u kućama. Riječ je o ljudima koji su i prije godinu dana bili pogođeni poplavom koja im je baš sve uništila

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sad strepimo sa svakim centimetrom jer je Korana jako visoka. Ona puni Kupu pa kad prijeđe osam metara, to je opasno, to nikako nije dobro", rekao je Jelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spašeno 200 kuća

Gradonačelnik Karlovca Damir Jelić uputio je županu Ivanu Vučiću zahtjev za proglašenjem stanja elementarne nepogode, ali ujedno poručio građanima branjenog dijela grada da razloga za evakuaciju nema. Simulacije rasta vodostaja do čak 865 centimetara pokazuju plavljenje više površina i prometnica, što znači više problema, ali ne i veliku poplavu, rekao je Jelić.

"Međutim, to što govorim teško je slušati onima u nebranjenom djelu grada, koji su pod vodom, najmanje tristo kuća, ali spasili smo barem dvjesto kuća uz nekoliko zahvata, ustava, prokopa i zečjih nasipa, jer je kod lanjske poplave pri vodostaju Kupe od 844 centimetara bilo poplavljeno preko 500 kuća", rekao je Jelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premašeni prognozirani vodostaji

Vodostaji Kupe i Korane premašili su sve dosadašnje prognoze Državnog centra za obranu od poplava. Zoran Čavlović iz Hrvatskih voda rekao je da se prognostički modeli rade tako da se gledaju količine oborina na pojedinim slivu, zasićenost i morfologija tla i konfiguracija riječnih korita, te da Državni hidrometeorološki zavod, odnosno njegov Sektor za hidrologiju, provodi mjerenja i motrenja na površinskim i podzemnim vodama na području Republike Hrvatske na temelju kojih utvrđuje režime i bilancu voda, priprema hidrološke prognoze i upozorenja. Sve to se radi u skladu s preporukama Svjetske meteorološke organizacije (WMO). Sektor za hidrologiju trenutno prati u Hrvatskoj gotovo 440 hidroloških postaja površinskih i oko 700 postaja podzemnih voda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KIŠA IZAZVALA KAOS U ZAGREBU: /

Promet teče otežano, ima srušenih stabala, ulice poplavljene

Image
KIŠA IZAZVALA KAOS U ZAGREBU: /

Promet teče otežano, ima srušenih stabala, ulice poplavljene

Radio Mrežnica/Hina/Danas.hr

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo