Radioaktivni plin /

U istarskim školama i vrtićima otkrivena povišena razina radona: ima li razloga za paniku?

Roditelji su u panici i prijete da će djecu ostaviti kod kuće. I same se škole i vrtići pitaju kako je moguće da nisu bili o tome obaviješteni s obzirom na to da su mjerenja provedena još 2015.

8.5.2018.
6:56
VOYO logo

U istarskim školama i vrtićima izmjerene su koncentracije kancerogenog plina radona četiri puta veće od dozvoljenih.

Roditelji su u panici i prijete da će djecu ostaviti kod kuće. I same se škole i vrtići pitaju kako je moguće da nisu bili o tome obaviješteni s obzirom na to da su mjerenja provedena još 2015.godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vijest o previsokoj koncentraciji radioaktivnog plina koji zrači iz zemlje roditelje je šokirala. "Jako smo zabrinuti jer očito da dugotrajna izloženost može imati znatne zdravstvene posljedice... Ja mislim da je većina roditelja neinformirano pa ne reagiraju u vezi toga. Zato se nije puno roditelja odazvalo jer je tek ta informacija izašla u javnost u četvrtak", kazale su nam majke Helena i Sanja.

A informacija je zapravo dostupna na stranicama Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost od 2015. Problem je što nitko za to nije znao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi kao škola nažalost smo saznali o toj informaciji u četvrtak i to preko Glasa Istre, dakle lokalnog dnevnog tiska", kazala nam je Susanna Cerlon, ravnateljica škole Giuseppina Martinuzzi u Puli.

Od Zavoda smo doznali da nemaju zakonsku obavezu ikoga obavještavati, a rezultate mjerenja objavljivali su u hodu na radonskom zemljovidu. Ovdje su za sad dostupne informacije za još devet hrvatskih županija.

"Mi mapiramo Hrvatsku indikativno, i tamo gdje se pokaže da su vrijednosti veće, radit ćemo određeni akcijski plan za cijelu Hrvatsku koji će za te vrijednosti dati neke preporuke", kazao nam je Saša Medaković, ravnatelj DZRNS.

Podaci za ostale županije i cjeloviti akcijski plan bit će dostupni do kraja 2018. "Kada škole ustanove da imaju problem morat će iznova i temeljitije ponoviti jednogodišnje mjerenje što je Grad Pula već pokrenuo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za slijedeći tjedan imamo kao prvu mjeru upoznavanje roditelja sa realnom situacijom, dakle što je to radon, kako se može za prvi put to riješiti a nakon toga je Grad u suradnji sa državnim zavodom već naručio drugo mjerenje", izjavila je Susanna Cerlon, ravnateljica škole Giuseppina Martinuzzi u Puli.

Trošak ponovljenog mjerenja iznosi nekoliko tisuća kuna ovisno o težini situacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo