ne izlazite van ako ne morate! / U Hrvatsku stiže val hladnoće: donosimo upozorenja za najugroženije skupine i područja

Hrvatsku će sljedećih dana zahvatiti iznimno hladan val koji će do vikenda sniziti temperature zraka u nekim dijelovima Hrvatske i do -20 stupnjeva

4.1.2017.
18:46
VOYO logo

Sutra navečer u središnjoj Hrvatskoj i Dalmaciji bit će iznimno hladno. 

Osjet hladnoće bit će najjači u noći na petak i u petak, kada će se uz olujni vjetar u gorskim krajevima činiti kao da je ispod -20.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjetar će jenjavati krajem petka, no tek tada će se i temperatura spustiti još niže, u priobalju na oko -5, u nizinama ispod -10, u gorju na oko -20. Manje hladno bit će od nedjelje.

Na sunčanoj splitskoj Rivi danas je bilo teško povjerovati u upozoravajuće najave o ekstremnom zahladnjenju. No Splićani još pamte 2012. kada su mnogi od njih završili na traumatologiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slijedećih dana temperature bi trebale pasti debelo ispod ništice s mogućnošću snjega. Gradske službe su najave shvatile ozbiljnije od građana pa se osiguravaju vodovodne instalacije na ulicama. One u domovima od smrzavanja trebaju zaštititi građani.

"Svakako neka probaju ispustiti vodu iz tih instalacija. To je najsigurniji način jer onda nema nikakve opasnosti od smrzavanja i ako žive u kućama da zaštite one špine, eventualno tuševe, u nešto što se nalazi vani", poručio je Božidar Čapalija, direktor Operativnog sektora ViK Split.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojačan jakom burom u Splitu će osjet hladnoće biti oko -15. Posebno ugroženi bit će oni koji nemaju krov nad glavom. Prihvatilište za beskućnike radit će 24 sata dnevno. Svih 35 ležaja je popunjeno, ali odbiti neće nikoga.

"Mogu u bilo koje doba doći, zamoliti za deku, za jaknu, za hranu ili topli napitak", rekao je Ante Barun iz udruge Most.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U dalmatinskom zaleđu očekuje se najteža situacija. "Na području županije raspoređena su 32 kamiona s ralicama i posipačima. Imamo sedam utovarnih strojeva, trinaest deponija soli i dežurnu službu 24 sata", izjavio je Petar Vuletić izŽupanijske uprave za ceste.

Posebno se upozoravaju ljudi koji žive u udaljenim brdskim područjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neka povedu računa o grijanju. Moraju provjeriti isto tako da imaju količine svježe vode. Zaista bih volio da se povede računa i za moguće planinare i izletnike. Zaista je velika opasnost", poručuje Frane Bebić, pročelnik HGSS-a stanice Split.

Jer na minus 30, koliko se očekuje u planinama, ozebline nastaju kroz nekoliko minuta. A problema bi moglo biti i na otocima, pogotovo u isporuci električnom energijom. Upozorenja su krajnje ozbiljna, a zajednički savjet svih službi glasi: ne izlazite van ako zaista ne morate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo