IMAMO NOVI OBLIK TURIZMA / Posebni letovi, trodnevni aranžmani, izlet na Plitvička jezera i - cijepljenje: najviše dolaze Rusi

Image
Foto: Tomislav Miletic/Pixsell

'Cijepljenje je obično odmah prvi dan, a budući da Rusi uglavnom žele cijepljenje Pfizerom, velika većina ih se vraća nakon tri tjedna', kažu u HTZ-u

12.12.2021.
10:52
Tomislav Miletic/Pixsell
VOYO logo

Otkako traje pandemija covida, turizam je jedan od najvećih gubitnika. No i ta gospodarska djelatnost prilagođava se novonastalim okolnostima pa se razvija posve novi koncept zdravstvenog turizma – tzv. cjepni turizam ili turizam cjepiva, piše Novi list.

Zemlje koje imaju višak cjepiva došle su na ideju da ga ponude i kao dio turističkih aranžmana za privlačenje međunarodnih turista iz onih država u kojima cjepiva nema dovoljno ili je dostupno samo određenim kategorijama stanovništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S cjepivom dobivaju i green pass

Sve se više govori o ruskim državljanima kojima je kod kuće dostupno samo domaće cjepivo. Oni dolaze u europske zemlje kako bi primili cjepivo koje priznaju zapadne zemlje i koje im omogućuje putovanja po svijetu. Naime, rusko cjepivo Sputnik V ne nalazi se na listi onih koje omogućavaju dobivanje tzv. green passa. Stoga se među državama koje Rusi biraju za ''odlazak na cjepivo'' našla i Hrvatska, koja je od sredine srpnja omogućila cijepljenje stranih državljana. Da državljani Rusije iz tog razloga organizirano dolaze u Hrvatsku potvrđuju i u Hrvatskoj turističkoj zajednici (HTZ).

''Ova je tema aktualna više od dva mjeseca te je ured Predstavništva HTZ-a u stalnom kontaktu s organizatorima putovanja, ali i nizom agencija i individualnih turista kojima je interesantan ovaj oblik turizma. Uglavnom se radi o aranžmanima od tri dana, tj. dva noćenja i u gotovo 95 posto slučajeva radi se o Zagrebu. U Rusiji su najaktivniji Ruski Ekspres i PAKS koji nude u cijelosti organizirane aranžmane, ali je velik i broj agencija koje organiziraju ove posebne ture u Hrvatsku'', kažu u HTZ-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
LIJEPO IZNENAĐENJE /

Turisti su nas spasili: Hrvatsko gospodarstvo ove će godine rasti dosta više nego što je predviđano

Image
LIJEPO IZNENAĐENJE /

Turisti su nas spasili: Hrvatsko gospodarstvo ove će godine rasti dosta više nego što je predviđano

Prime Pfizer pa se vrate za tri tjedna

Turistima se, dodaju, nude avionske karte, smještaj u hotelima, ekskurzije po Zagrebu i okolici te obilazak Plitvičkih jezera, ručkovi i večere u restoranima. Cijepljenje je obično odmah prvi dan ili eventualno dan nakon dolaska. A budući da Rusi uglavnom žele cijepljenje Pfizerom, velika većina ih se vraća u Zagreb nakon tri tjedna. Stoga će, kažu u HTZ-u, ruska zrakoplovna kompanija Aeroflot koncem prosinca uvesti svakodnevne direktne letove za Zagreb, a ruski organizatori putovanja nude aranžmane vezano uz Advent te Novu godinu u Hrvatskoj.

No, osim Rusije, s drugih tržišta zasad nije uočen povećani interes za ovakve turističke aranžmane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi list piše kako se, prema podacima HZJZ-a s cijepnih punktova iz nekoliko županija, osim državljana Rusije dolaze cijepiti i državljani Ukrajine, Italije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Njemačke, Brazila, Slovenije i Srbije.

Ogroman porast broja gostiju iz Rusije

''Razlozi zašto stranci dolaze u Hrvatsku na cijepljenje su različiti, primjerice ponekad zato jer su se zatekli u Hrvatskoj tijekom ljetnog odmora u terminu kada trebaju primiti drugu dozu cjepiva ili su se došli cijepiti prvom dozom jer je dostupno dok su na odmoru, zbog boravka u Hrvatskoj tijekom sezonskog rada kako bi se bez testiranja vratili u domovinu, zbog studiranja ili obrazovanja u Hrvatskoj, ali zbog želje da se cijepe cjepivima kojih nema u njihovim državama'', kažu u HZZJ-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Ministarstvu turizma kažu kako je Hrvatsku ove godine dosad posjetilo oko 140.000 turista iz Rusije koji su ostvarili gotovo milijun noćenja, odnosno 477 posto više dolazaka i 417 posto više noćenja nego u istom razdoblju protekle godine. U HTZ-u navode da je prema podacima sustava eVisitor, samo u studenome s tržišta Rusije ostvareno više od 7 tisuća dolazaka i oko 22.500 noćenja, što u odnosu na isti mjesec 2019. godine predstavlja rast od 312 posto u dolascima i 227 posto u noćenjima.

Rizici ovakvih turističkih putovanja

No postoje i određeni rizici ovakvih ciljanih turističkih putovanja. Turistički stručnjaci upozoravaju, piše Novi list, da su kod takvih, kao i ostalih medicinski motiviranih putovanja veći rizici mogućnosti komplikacija, širenja zaraze tijekom putovanja ili oni socijalnog karaktera poput (ne)jednakosti određenih socijalnih kategorija kada je riječ o dostupnosti cjepiva te stvaranju umjetne nestašice na tržištu kako bi se privuklo inozemne turiste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč tomu, ovaj oblik medicinskog turizma ubrzano se širi i mnogi ga vide kao priliku da vrate barem dio prihoda zdravstveno-turističkom sektoru.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo