ZASAD NIJE KRITIČNO / U Hrvatskoj Kostajnici počele pripreme za obranu od poplava, zamućena pitka voda

Image
Foto: Nikola Čutuk/Pixsell

U ponedjeljak u 15 sati izmjeren je vodostaj od 333 centimetra, što je granica za uvođenje redovitih mjera

13.5.2019.
16:20
Nikola Čutuk/Pixsell
VOYO logo

Iako stanje još nije kritično, zbog nagla porasta vodostaja rijeke Une u Hrvatskoj Kostajnici, koja raste od pet do deset centimetara na sat, u pripremi su mjere obrane od poplava, a zbog zamućenosti na vodocrpilištu, vodu za piće potrebno je prokuhati.

 U ponedjeljak u 15 sati izmjeren je vodostaj od 333 centimetra, što je granica za uvođenje redovitih mjera, a s obzirom na nove oborine očekuje se daljnji porast vodostaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Sve mjerodavne službe ne žele da se ponovi loše iskustvo iz prijašnjih godina, pogotovo ne iz prošle kada je gradsko središte bilo pod vodom.

 Kako bi se upoznao sa situacijom, u nedjelju navečer najugroženije područje obišao je i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sa suradnicima. Dogovorena je nabava svih nužnih materijala i uređaja za obranu od poplava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Kostajnički Stožer Civilne zaštite uputio je građanima upozorenje o postupanju u slučaju daljnjeg porasta vodostaja. Građani su pozvani da ne šire paniku, da se opskrbe dovoljnim količinama pitke vode i lijekova, napune mobitele i pripreme ručne lampe te da prate stanje vodostaja i slijede upute dežurnih službi.

 Zbog velikih oborina, iz tvrtke Komunalac obavijestili su građane s područja Hrvatske Kostajnice te Općina Majur i Donji Kukuruzari kako je voda na vodocrpilištu Pašina vrela zamućena te ju je obavezno prokuhati. Komunalac je ujedno najavio mjere radi uspostave distribucije kvalitetne pitke vode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Kako je najavljeno, u 18 sati se u Hrvatskoj Kostrajnici održava izvanredna sjednica Stožera Civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo