Otkrivamo zašto / U godinu dana izgubili smo više od 1000 registriranih uzgajivača svinja: Kupci bi željeli pomoći domaćim proizvođačima, ali...

No još je veći problem je kaže uvoz jeftinog mesa iz Njemačke

24.5.2021.
7:00
VOYO logo

U godinu dana izgubili smo više od 1000 registriranih uzgajivača svinja, a najugroženija su mala obiteljska gospodarstva.Zašto? Odgovor smo potražili na jednoj farmi u Burdovcima. 

Mirko se 24 godine bavi svinjogojstvom. Počeo je sa svega 100 svinja a danas godišnje uzgoji 15 tisuća. Svoj posao uistinu voli.

U svoju je suvremenu farmu uložio 20 milijuna kuna, a osim što se bori s velikim kreditom teško mu pada i što od početka godine ne ostvaruje profit već minus od 200.000 kuna.

Mirko Kolić, proizvođač tovnih svinja: "Nama je glavna hrana kukuruz, ječam. Ja također kod sebe svoju pšenicu koristim u stočnu hranu. U prosjeku je 50 do 60 % stočna hrana porasla."

No još je veći problem je kaže uvoz jeftinog mesa iz Njemačke koja ga nakon pojave Afričke svinjske kuge i Korone ne može izvoziti u veliku Kinu pa ga izvozi Hrvatskoj.

"To je meso koje je manje vrijedno. Meso koje je možda bilo dva, tri, četiri mjeseca u nekoj komori. I to dolazi kod nas. I to ja mislim da se više deklarira kao friško, svježe a u biti nije. Tako da mislim na kraju da je krajni potrošač prevaren i nije dobio ono što je platio.", rekao je Kolić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Sajmovi stopirani /

FOTO Hrelić je zatvoren, ali građani su se snašli na Savskom nasipu: Ogromne gužve ne idu u prilog mjerama

Image
Sajmovi stopirani /

FOTO Hrelić je zatvoren, ali građani su se snašli na Savskom nasipu: Ogromne gužve ne idu u prilog mjerama

Kupci bi željeli pomoći domaćim proizvođačima



Pa je u Hrvatskoj u godinu dana od svinjogojstva odustalo čak 1337 malih proizvođača. Kupci bi željeli pomoći domaćim proizvođačima, no i sami ponekad ne znaju što kupuju.

Gdje stoji deklaracija u mesnici? Građani kažu da se uglavnom ili uopće ne vidi. A najtužnije je, kaže, što Hrvatska ima potencijala za puno više.

Za vrijeme Koronakrize neprestano se ponavljalo kako je proizvodnja vlastite hrane za vlastite potrebe imperativ. Međutim porazna činjenica je da svinja proizvodimo manje od 40% od onoga što nam treba.

Rješenje problema se vidi u poznatoj frazi "Spajamo zelenu i plavu Hrvatsku", no čini se mi smo i u tome samo zeleni.

Željka Rački Kristić, portal Agroklub: "Još uvijek nismo sazreli da mi sad umjesto neke njemačke svinje, poljske svinje, da mi stvarno tom turistu kojeg sad već čekamo godinu dana od pandemije da mu damo doslovno domaće."

Zaštita domaćih proizvođača je nešto što o čemu stalno slušamo. No 1337 proizvođača koji su stavili ključ u bravu pokazali su koliko to funkcionira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo