GORUĆI PROBLEM /

U Dubrovniku očajni, nedostaje im pedijatara: 'Ni plaća od 12 tisuća liječnicima nije dovoljna'

Novu priliku za rad u Dubrovniku pedijatri će dobiti za par dana jer će dubrovački dom zdravlja ponoviti natječaj, a ovaj put, nadaju se, uspješno

1.5.2018.
19:12
VOYO logo

U Hrvatskoj postoji 710 pedijatara, ali nedostaje ih još najmanje pedeset. Za barem jednim već dulje vapi Dubrovnik. Iako su ponudili uvjete koje bi većina građana smatrala uvjetima iz snova, natječaj je propao. Uskoro se otvara novi, a detalje je istražio naš reporter Matko Saltarić.

Oni su stup obrane djetetova zdravlja, osobe od povjerenja, u čije se znanje nada i vjeruje svaki roditelj, a zašto objasnila na je Maja koja je i sama majka: "Zato što mi je to stvarno najvažnija stvar u životu, zdravlje mog djeteta, pogotovo kod iste osobe, lakše je radit, pogotovo kad ta osoba zna posao i dobra je".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No pedijatara u Hrvatskoj kronično nedostaje. Trenutno pedeset. Dubrovački dom zdravlja, već duže vrijeme, bezuspješno traga za osobom koja će popuniti njihove redove. 

Niti minimalnih 12 tisuća kuna plaće, niti besplatan smještaj, niti mogućnost dodatne zarade nisu bili dovoljan magnet pedijatrima da dođu raditi u Dubrovnik. A Iako je bilo zainteresiranih, natječaj je propao pa smo razgovarali s ravnateljem Doma zdravlja Dubrovnik, Brankom Bazdanom, koji nam je objasnio zbog čega: "Bile su dvije ozbiljne kandidatkinje, koje su došle u Dubrovnik s kojima smo razgovarali, međutim se nisu odlučile zbog razno raznih svojih obiteljskih ili drugih problema odlučile za doć".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, predsjednik Hrvatske liječničke komore Trpimir Goluža, nam kaže kako je život u Dubrovniku znatno skuplji nego u ostalom dijelu Hrvatske pa, kako kaže, pedijatri zbog toga nisu zainteresirani za posao.

Prosječna dob pedijatara u Hrvatskoj je 51 godna, a u tim godinama, teško je i donijeti odluku o mijenjanju životne sredine. 

"To je prvenstveno problem grada Dubrovnika i dubrovačke županije i oni se trebaju zajedno dogovorit na koji način će rješavat te probleme, inače u Dubrovniku u bolnici nedostaje preko 30 lječnika da bi ta bolnica normalno funkcionirala, ali to nikoga ne zabrinjava", dodaje Goluža.

Problem je to koji muči i mnoge ostale hrvatske županije. Dok se spas traži u lječnicima koji su već ispekli zanat, mladi sve manje upisuju medicinu, a tek se rijetki odlučuju na specijalizaciju iz pedijatrije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razgovarali smo i s pedijatricom Sonjom Horović koja nam je rekla kako rad u Dubrovniku ima puno svojih prednosti.

"Osim smještaja i dobre plaće, život u Dubrovniku je jako toliki turisti hrle da dođu pa se mi nadamo da će netko doći i raditi ovdje i završiti svoj radni vijek", dodala je Horović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novu priliku za rad u Dubrovniku pedijatri će dobiti za par dana jer će dubrovački dom zdravlja ponoviti natječaj. Ovaj put, nadaju se, uspješno.

Pročitajte više:

>>Ima li pedijatra za djecu u Dubrovniku: ni 12.000 kn plaće nije dovoljno? 

>>Dramatično upozorenje zbog velikog nacionalnog problema: 'Hrvatskoj nedostaje 50 pedijatara' 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo