problemi od 2013. /

U dizanju PDV-a najgore prošle privatne kantine: 'Dižemo kredit da to otplatimo'

Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Studentske kantine u privatnim rukama su, za razliku od Studentskog centra, obveznici PDV-a te nemaju mogućnost sami odrediti cijene i amortizirati udar gotovo udvostručenog PDV-a

2.5.2017.
18:12
Goran Kovacic/PIXSELL
VOYO logo

U dizanju PDV-a s 13 na 25 posto najgore su prošle studentske kantine u privatnim rukama, javlja Večernji. Naime, one su, za razliku od Studentskog centra, obveznici PDV-a te nemaju mogućnost sami odrediti cijene i amortizirati udar gotovo udvostručenog PDV-a za razliku od drugih ugostitelja. 

Ministarstvo obrazovanja propisuje cijene te sufinanciraju studentsku prehranu. Vlasnici studentskih kantina pretpostavljaju da je Ministarstvu prioritet očuvanje studentskog standarda, no kako su kazali, radi se o sitnim korekcijama cijena. Kako se izračunalo, najskuplji meni od 22,5 kune bi, s ugrađenim PDV-om od 25 posto, poskupio 1,9 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nas bi to spasilo. Ovako smo u velikim problemima. Neki bi kolege već i zatvorili kantinu da nisu vezani ugovorima o najmu prostora. U našem slučaju, za dvije kantine koje držimo u Zagrebu, PDV-a je u prva tri mjeseca 200.000 kuna veći nego lani. Digli smo kredit da to platimo, ali to nije rješenje i stvarno ne vidimo kako dalje... 

Problemi su počeli krajem 2013. uvođenjem dnevnih limita na studentsku potrošnju. Od tada ono što sa svojom iskaznicom student nije potrošio jedan dan, više ne može trošiti neki drugi dan i to nam je već jako smanjilo promet. Ovo s PDV-om je, pak, kap koja je prelila čašu", požalila se vlasnica (podaci poznati redakciji Večernjeg lista).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Točan broj privatnih kantina nije poznat Hrvatskoj gospodarskoj komori, a iz Udruženja ugostitelja pri HGK su priznali kako su njihovi kolege sa studentskim kantinama u pat-poziciji. Jedno im je, kažu, ministarstvo povećalo porez, a drugo, bez kojeg ne mogu riješiti problem, mudro šuti.

"Mi želimo razgovarati argumentima pa ćemo dati napraviti analizu o utjecaju PDV-a na poslovanje ugostitelja. U njoj će svakako biti i studentske kantine, a to će biti i jedna od tema na našoj idućoj sjednici", rekao je predsjednik Udruženja ugostitelja pri HGK Ivan Bogović za Večernji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo