Vatrogasni kamp u Fažani /

U Dalmaciji najmanje interesa za vatrogastvo, u Međimurju svaka kuća daje jednog vatrogasca

Iako je u Dalmaciji najviše požara, broj vatrogasaca ondje je čak deset puta manji nego u po požarima mirnijem Međimurju

23.7.2018.
19:25
VOYO logo

Oko 1.500 mladih vatrogasaca ovog će ljeta posjetiti Kamp vatrogasne mladeži u Fažani kraj Pule. I to onih najboljih. Dolaze iz cijele zemlje, ali dok mladih vatrogasaca u nekim krajevima Hrvatske ima napretek, zanimljivo je da ih je malo upravo u krajevima gdje su požari česti.

Napredne vježbe već svladavaju mladi vatrogasci. U Fažani željno upijaju znanje jer mnogi od njih već sada znaju svoj put.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imala sam šest godina i nekako zanimao me taj rad vatrogasaca zato što u mojoj obitelji su većinom svi vatrogasci i zanimalo me to i jednog dana želim postat vatrogasac, želim pomagati ljudima u nevoljama", kazala nam je Jelena Posavec iz DVD-a Repušnica.

Između igre i rada budući vatrogasci usvajaju i vrijednosti ovog plemenitog poziva.  
"Oni spašavaju ljudske živote, imovinu i čine dobra djela", ističe Ivano Bunjevac iz DVD-a Đakovo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako se želi postati vatrogasac onda treba biti hrabar još uz sve to. Znači ne treba se toga bojati, to su jednostavno izazovi", kazala nam je Nina Makovičić iz DVD-a Nova Gradiška.

Od 25.000 mladih vatrogasaca u Hrvatskoj u Kamp može tek njih 1.500 - izabranih u svojim županijama na temelju uspjeha na natjecanjima.

Zanimljivo, najmanje interesa za ovim zanimanjem je u Dalmaciji gdje ima najviše požara. Tamo je broj vatrogasaca po stanovniku deset puta manji nego primjerice u Međimurju gdje gotovo svaka kuća u selu daje barem jednog vatrogasca.

"Nakon ovakvih kampova i ovakvih druženja u kampu do 80 posto djece ostaje u vatrogascima. Ili završe vatrogasne škole, razne tečajeve, ostaju u dobrovoljstvu i profesionalizmu", otkriva nam Goran Matoničkin, Zapovjednik kampa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A upravo su ovakvi kampovi najbolja odskočna daska za stasanje nove generacije vatrogasaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo