BORIS VUJČIĆ / U 2020. gospodarski pad mogao bi iznositi 8,9 posto, a u 2021. slijedi oporavak BDP-a od oko 5 posto

Realni bruto domaći proizvod (BDP) djelomično oporavio u trećem tromjesečju, nakon snažnog pada ostvarenog u drugom tromjesečju.

17.12.2020.
12:30
VOYO logo

Guverner HNB-a-Boris Vujčić danas je predstavio Projekciju monetarne politike za 2020. i 2021. godinu. Pritom je ustvrdio kako se realni bruto domaći proizvod (BDP) djelomično oporavio u trećem tromjesečju, nakon snažnog pada ostvarenog u drugom tromjesečju.

Međutim, dostupni podaci za listopad, kao i nepovoljan razvoj epidemiološke situacije, upućuju na znatno usporavanje oporavka u posljednjem tromjesečju, što bi se moglo nastaviti i početkom sljedeće godine. Stoga bi i smanjenje realnog BDP-a na razini cijele godine moglo biti nešto veće od posljednjih projekcija i dosegnuti 8,9 posto BDP-a. Očekuje se da će tijekom 2021. pandemija biti razmjerno uspješno kontrolirana te bi uz primjenu učinkovitog cjepiva postupni oporavak gospodarske aktivnosti mogao započeti u drugom tromjesečju, a  godišnji rast BDP-a u 2021. mogao bi iznositi 4,9 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako bi zaposlenost mogla pasti za 1,5 posto, a stopa nezaposlenosti povećati se na 7,5 posto radne snage, reakciju tržišta rada na pad gospodarske aktivnosti u 2020. ublažile su snažne mjere Vlade RH za očuvanje zaposlenosti. Stoga bi i oporavak tržišta rada u 2021. mogao biti razmjerno blag, istaknuo je guverner. U 2020. se očekuje usporavanje stope inflacije na 0,2 posto, uglavnom zbog znatnog smanjenja cijena energije (poglavito naftnih prerađevina) u odnosu na prethodnu godinu, a inflatorni pritisci mogli bi biti prigušeni i u 2021., kada se očekuje stopa inflacije od jedan posto. Ubrzanje inflacije ponajviše bi bilo rezultat rasta cijena energije.

U ekonomskim odnosima s inozemstvom, nakon primjetnog smanjenja viška na tekućem i kapitalnom računu platne bilance u 2020. ponajprije zbog osjetnog pada prihoda od turizma, tijekom 2021. očekuje se rast viška, ponajviše potaknut oporavkom turističke aktivnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HNB će, naglasio  je guverner, nastaviti održavati stabilnost tečaja kune prema euru i podržavati povoljne domaće uvjete financiranja i u 2021.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo