Zabrinjavajući podaci MUP-a /

U 2016. godini tragalo se za 1798 djece i mladih, a zabrinjava i činjenica da ti trendovi rastu svake godine

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Najveći postotak nestanaka djece odnosi se na bijeg iz obiteljskog doma i ustanova socijalne skrbi, a u većem su se broju za bijeg odlučile djevojčice nego dječaci

9.1.2018.
10:23
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Prošlog tjedna svjedočili smo sretnom kraju potrage za petogodišnjim Noom iz Zagreba, no na nažalost nije uvijek tako. Pokazuju to i podaci Ministarstva unutarnjih poslova. U 2016. godini tragalo za 1798 djece i mladih, a zabrinjava i činjenica da ti trendovi rastu svake godine.

Uvidom u bazu podataka Nacionalne evidencije nestalih osoba koju vodi MUP vidljivo je kalo su nestanci djece i tinedjžera češći nego nestanci odraslih. Najrizičnija su skupina djeca u dobi od 14 do 18 godina, koja najčešće i nestaju. Od lipnja 2017. godine traga se za 52 djece i tinejdžera. Samo u prosincu nestalo ih je 23. Petina je nestale djece iz Slavonije, u najvećem broju iz Osijeka. Većina su njih sedamnaestogodišnjaci, doznaje Glas Slavonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveći postotak nestanaka djece odnosi se na bijeg iz obiteljskog doma i ustanova socijalne skrbi. U 2016. godini u RH evidentirana su 1373 bijega iz ustanova i 425 bijegova iz obiteljskog doma. U većem su se broju za bijeg odlučile djevojčice nego dječaci. 

"Mišljenja sam da je svaka brojka alarmantna, jer je dijete u trenutku nestanka izloženo brojnim rizicima. S jedne strane može postati žrtva različitih kaznenih djela i može biti ozlijeđeno na brojne načine, ali i samo može postati počiniteljem kaznenih djela iz brojnih razloga. U 2016. godini počinjeno je 848 kaznenih djela spolne naravi na štetu djece", upozorava dopredsjednica Centra za nestalu i zlostavljanu djecu u Osijeku Kristina Krulić Kuzman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo iz navedenog razloga smatra kako je potrebno raditi na razvoju preventivnih programa, piše Glas Slavonije.

Pročitajte više:

>>Sretan kraj potrage: petogodišnji Noa je pronađen, policija zahvalila svima na pomoći

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo