računalna prevara / Tvrtka iz Buja naručivala dijelove iz Kine. Haker presreo podatke i nekoliko desetaka tisuća eura proslijedio - sebi

Image
Foto: Shutterstock

U takvim prijevarama, počinitelji se pretvaraju da su klijenti ili dobavljači, navodeći zaposlenike tvrtki da uplate novac na drugi bankovni račun. Tvrtka je inače naručivala od poznatog dobavljača s kojim i inače posluje

13.1.2024.
14:05
Shutterstock
VOYO logo

Policija u Umagu istražuje slučaj poslovne prijevare u kojoj je tvrtka iz Buja pretrpjela štetu od nekoliko desetaka tisuća eura, javlja Policijska uprava istarska. Početkom prošle godine, tvrtka je naručila rezervne dijelove za stroj od svog redovnog kineskog dobavljača i uplatila predujam na njegov račun, planirajući ostatak platiti pri isporuci.

U travnju iste godine, tvrtka je izvršila preostalo plaćanje prema drugoj primljenoj fakturi. Međutim, nakon uplate, utvrđeno je da bankovni račun na koji je uplaćen novac ne pripada stvarnom dobavljaču. Nepoznati počinitelj je presreo računalne podatke, poslavši tvrtki iz Umaga fakturu s podacima drugog bankovnog računa, umjesto onog na koji je bila izvršena prva uplata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'GRAD OTVORENOG SRCA' /

Turisti unajmili apartman u Sarajevu pa shvatili da su prevareni. Gradonačelnica: 'Osigurat ćemo im smještaj'

Image
'GRAD OTVORENOG SRCA' /

Turisti unajmili apartman u Sarajevu pa shvatili da su prevareni. Gradonačelnica: 'Osigurat ćemo im smještaj'

Ovaj slučaj predstavlja oblik poslovne prijevare, poznat kao prijevara s računima (BEC - Business Email Compromise). U takvim prijevarama, počinitelji se pretvaraju da su klijenti ili dobavljači, navodeći zaposlenike tvrtki da uplate novac na drugi bankovni račun.

Policija upozorava poslodavce i zaposlenike da budu oprezni te pažljivo provjere sve zahtjeve za plaćanje, posebno ako se traži promjena podataka za buduće transakcije. Preporučuje se imenovanje određenih kontaktnih osoba za komunikaciju s uobičajenim poslovnim partnerima te temeljita provjera svih računa kako bi se spriječile nepravilnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za isplate iznad određenog iznosa, preporučuje se uspostavljanje postupka potvrde ispravnosti bankovnog računa i primatelja, a nakon svake uplate, obavještavanje primatelja. U slučaju sumnje na prijevaru, preporučuje se odmah kontaktirati policije.

Image
Image

POGLEDAJTE VIDEO: Nada je nasjela na online prevaru i 5 godina šutjela. 'Ni djeci nisam htjela reći. Mislim da sam poblesavila'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo