ŠTO SVE OBEĆAvaJU? / Tvornica cjepiva protiv raka, metro, izmjena toka Save i vodeni tramvaj: Najluđe ideje kandidata za gradonačelnika Zagreba

U oštroj borbi za glasove Zagrepčana kandidati nema što ne nude

11.3.2021.
7:00
VOYO logo

U oštroj borbi za glasove Zagrepčana kandidati nema što ne nude. Nacionalni stadion Cico Kranjčar, Jarunski most, metro, Novu bolnicu u Novom Zagrebu, ali i tvornicu cjepiva protiv karcinoma. 

Naravno tu je i tradicionalno obećanje o dovršenju Sveučilišne bolnice u Blatu, koja samo što nije a na političkom tržištu pravo je osvježenje obećanje o vodenom tramvaju i novi tok rijeke Save.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvornica cjepiva

Prošli tjedan svijet je gledao proizvodnju AstraZenecinog cjepiva u gradu Pune u Indiji. Ako može Pune, zašto i Zagreb ne bi Punio svoje doze pita se kandidat HDZ-a. Davor Filipović smatra da je to "u potpunosti realna ideja". 

Na pitanje tko bi to radio, otkud državi patent za cjepivo i tko bi to platio, Filipović odgovara: "Grad Zagreb u svakom slučaju". "Mislim da je to nerealna ideja koja graniči s bajkom", kaže SDP-ov kandidat Joško Klisović

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije bajka, kaže Filipović. Hrvatsko cjepivo prvo bi nas spasilo od korone, a onda bi se proizvodila i druga CroCjepiva. "Poput primjerice cjepiva za karcinom. Znači sve ono protiv čega se u budućnosti treba boriti", rekao je Filipović.

Ukidanje prireza

Ideja jednog Davora drugom Davoru zvuči suludo. Pogotovo zato jer cjepivo protiv raka ne postoji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Onda možemo napraviti i farmu gusaka koja će nesti Fabergeova jaja ili raditi lansirne rampe za misiju na Mars", kazao je kandidat Fokusa za gradonačelnika Zagreba Davor Nađi. Na pitanje je li to jednako populistički kao kada on govori o ukidanju prireza, odgovara: "Nije usporedivo jer ja sam rekao odakle bi oslobodio prostor za ukidanje prireza". Uz ukidanje prireza Nađi bi i privatizirao Hipodrom i Velesajam. 

Zagrebački Metro

Kandidat Klisović najavljuje zagrebački Metro, samo ga ne želi baš tako nazvati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U tom smislu tu prugu treba denivelirati, bilo da se ona u zemlju ukopa ili da se digne u zrak", kazao je Klisović, a na pitanje bi li to onda ipak bio Metro, odgovara: "Ne, ne, ne bi to bio Metro. To je denivelacija pruge".

Vodeni tramvaj

Svog konja za trku ima Vesna Škare Ožbolt. Vodeni tramvaj. Taj vodeni tramvaj ustvari ne bi bio tramvaj, to bi bio brod koji bi vozio od jednog do drugog do trećeg mosta i naravno građani bi dolazili do tih tramvajskih stanica odnosno brodskih stanica stepenicama ispod mosta, a cijela ideja je da se zaobiđe gužvovit zagrebački promet. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne samo vodeni tramvaj treba još sadržaja staviti na rijeku da ta rijeka zaživi", kaže nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba Vesna Škare Ožbolt. 

Preusmjeravanje toka Save

Brod-Tramvaj? To je malo. Savi treba promijeniti tok, barem u viziji HNS-ovog kandidata.  "Tok Save se preusmjerava na oteretni kanal, Sava se umiruje, ruše se nasipi koji sa strane neće biti potrebni, a dobivaju se ogromne površine pored Save s jedne i druge strane", kaže HNS-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba Željko Uhlir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jarunski most 

Sa Savom ideje ima i Zvonimir Troskot. Kandidat MOST-a bi napokon sagradio Jarunski most.

"Stvarno imamo viziju modernog grada", kaže Troskot. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zatvaranje Jakuševca

I kandidat Tomašević ima konkretna obećanja. "Konkretno, zatvaranje Jakuševca konačno, a konačno i bolnica u Novom Zagrebu", kaže kandidat Možemo! Tomislav Tomašević.

Zatvaranje Jakuševca obećao je i kandidat Škoro uz besplatne vrtiće, novi nacionalni stadion kojem bi dao ime po pokojnom Cici Kranjčaru i novu nacionalnu bolnicu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad ja budem gradonačelnik, grad Zagreb nikome neće ostati dužan", kazao je kandidat Domovinskog pokreta Miroslav Škoro i dodao: "Pobjediti ćemo to nije problem". 

Bolnica u Blatu

Već 30 godina izvrsna kulisa za snimanje postapokaliptičnih filmova je Sveučilišna bolnica u Blatu, ovaj puta čak toliko i ne dominira u predizbornim obećanjima kandidata, nekako kao da su i oni odustali. Svi osim Davora Filipovića koji obećava dovršetak ovog betonskog giganta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo