DRSKE KRAĐE /

Turisti u Zagrebu na meti džepara: turistički vodiči krenuli u akciju kako bi im stali na kraj

Džepari su toliko uigrani da im policija rijetko kada stane na kraj stoga su sami turistički vodiči krenuli u akciju

12.8.2016.
18:34
VOYO logo

Vedran Anelić je turistički vodič već 14 godina. Njegova ruta obično obuhvaća razgledavanje Gornjeg grada. No u posljednje vrijeme posao mu otežavaju sve smjeliji i agresivniji džepari.

"To je već doseglo jednu razinu koja graniči s nepodnošljivošću", rekao nam je Vedran. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni koji operiraju na ruti Kaptol - Gradec često se prerušavaju u turiste noseći fotoaparate te se ubacuju u grupe. Vodiči stoga stalno moraju biti na oprezu.

"Počnu se ugurivati u grupu, no kako je moja grupa već znala što se događa, počeli su odgurivati i odbacivati ove dvije", ispričao je Vedran. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isti duo kasnije se pokušao ubaciti u grupu njegovog kolege. Kako lopovi rade u parovima teško ih je uhvatiti na djelu jer ukradeno obično proslijede pomagaču pa je policija nemoćna. Vodiči stoga već unaprijed savjetuju da budu na oprezu.

Vedran je uspio uslikati pet džeparica za vrijeme odmora te fotografiju postavio na Facebook. 

"Često znamo tko su i onda upozoravamo druge kolege i grupe. A onda obično postanu agresivni, počinju dobacivati, prijetiti", kaže Vedran. 

U policiji tvrde kako su stalno u kontaktu s turističkim djelatnicima te da je u prvih sedam mjeseci u Zagrebu bilo 232 džepnih krađa što je 30 posto manje nego lani. Koliko se odnosi na strance ne znaju, ali vodiči tvrde da je brojka puno veća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mnogi turisti jednostavno ne žele gubiti vrijeme na policiji jer kada i prijave onda je protiv nepoznatog počinitelja", kaže Vedran. 

Uz to podaci iz policije pokazuju da je lani rješena tek svaka deseta džepna krađa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo