'Tukao je zarobljenike i psovao im četničku majku'

24.10.2010.
16:38
VOYO logo

Iako im je kao svjedocima u istražnom postupku koji još uvijek traje zabranjeno davati izjave za medije, Barišić i Petković za Novi list objašnjavaju da im je povod za istup tekst u tom rječkom dnevnom listu u kojemu je navedeno da je košarkaški trener Neven Spahija svjedočio na sudu u Splitu o svojim saznanjima oko mučenja i zlostavljanja zarobljenih srpskih vojnika i civila na Kulinama tijekom 1992. i 1993. godine, za što se kaznenom prijavom terete bivši čelnik šibenskog SIS-a Tvrtko Pašalić, bivši pripadnik 73. bojne Vojne policije Željko Maglov, tadašnji zapovjednik vojnog zatvora Kuline Damir Boršić i bivši vojni policajac Milorad Pajić.

Spahija je za vrijeme rata kao pripadnik šibenske satnije 72. bojne Vojne policije radio u dežurnoj službi Vojne policije na Šubićevcu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne mogu govoriti o onomu što sam iznio u istražnom postupku, no na sudu nismo imali priliku sve reći. Potvrđujem da je vojni policajac Rajko Žarković svjedočio da je Spahija na Kulinama rukama i nogama tukao jednog zarobljenog vojnika iz Nos Kalika, psujući ga na nacionalnoj osnovi. To se dogodilo u ožujku 1992. godine. Rajko Žarković izbezumljen je došao k meni, Miru Petkoviću i Miloradu Pajiću i ispričao nam da je Spahija premlatio jednog zarobljenika. Navodno mu je bio razlog to što zarobljenik nije odgovorio na jedno pitanje. Rajko Žarković o tome je dao iskaz civilnoj i vojnoj policiji. Spahija nije niti smio biti na Kulinama, a bio je i to je napravio", tvrdi Mario Barišić, bivši zapovjednik šibenske satnije 72. bojne VP-a koji je o zločinima redovito izvještavao nadređene.

Bivši vojni policajac Žarković teretio je Spahiju još u prvoj policijskoj istrazi 1999. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vidjevši da nitko ne reagira, na koncu je 1993. otišao predsjedniku Tuđmanu te mu iznio sve podatke o mučenjima ratnih zarobljenika i civila. Umjesto sankcioniranja, zločini su zataškani te se na konačno otvaranje istrage čekalo gotovo 18 godina.

Mario Barišić i Miro Petković navode i da je Spahija sudjelovao u udaranju ratnih zarobljenika s Nos Kalika prilikom "dočeka" u vojarni na Šubićevcu u ožujku 1992. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Petković kaže da je Spahija bio u ekipi Tvrtka Pašalića i Željka Maglova.

"Potvrđujem da je Spahija tukao zarobljenike kada su dovedeni iz Nos Kalika, a bili smo prisutni i kada je jednog zarobljenika koji je čistio vojarnu na Šubićevcu u prostoriji dežurnoga brutalno mlatio s još jednim vojnim policajcem. Tukao ga je rukama i nogama i psovao mu četničku majku", kaže Miro Petković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ništa, vele, nisu mogli učiniti da to spriječe jer se "u ekipu Tvrtka Pašalića nije moglo dirnuti".

Kako donaje Novi list, Miro Petković, koji je za rata bio zapovjednik voda Vojne policije, u svom iskazu na sudu u Splitu naveo je da je Spahija dolazio u vojni zatvor Kuline iako nije imao ovlasti da tamo bude.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Petković i Barišić poručuju da će i o ovim detaljima javno svjedočiti na sudu te pozivaju istražnu sutkinju Ljiljanu Stipišić da ih ponovno pozove da prošire svoje iskaze u istrazi.

Prethodni članak:

arti-201009090019006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo