Ocjena mandata / Tri godine od ustoličenja Kolinde Grabar-Kitarović: donosimo pregled svih pobjeda i poraza hrvatske predsjednice

'Ja bih ocjenu njenog mandata za sada sveo negdje između dva i tri. Ona jest popularna, bar kod dijela građana, ali efekti njezina obnašanja dužnosti su vrlo, vrlo siromašni', ističe politički analitičar Ivan Rimac

15.2.2018.
22:32
VOYO logo

Na nju su ljute udovice, razočarala je desnicu, kritizira je ljevica, a nije u nekoj ljubavi ni s premijerom. Ali zato jest s onima koji se jedini broje. S biračima. Nakon tri godine Kolinda Grabar-Kitarović još uvijek je najpopularnija političarka i baš danas slavi tu treću obljetnicu inauguracije.

2015. - knedla u grlu. Postala je prva hrvatska predsjednica. Na inauguraciji među mnogim zanimljivim licima bio je i tada srbijanski premijer Aleksandar Vučić. A baš je njegov ponovni dolazak u Zagreb prije tri dana bio nasmjeliji potez predsjednice u tri godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisu jasni ni motivi zašto je baš u ovom trenutku zvala predsjednika Vučića, ali nije baš ni izvjesno da je Hrvatska napravila sebi ikakvu novu poziciju - bilo međunarodnu, bilo bilateralnu sa Srbijom", analizira politički analitičar Ivan Rimac.

Predsjednica vodi drukčiju vanjsku politiku od Vlade. Okrenula se zemljama Višegradske skupine, Americi, Rusiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod Putina je otišla bez ministrice vanjskih poslova, a u SAD prvi put bez ikoga i da je itko znao. Susrela se s britanskom kraljicom, kao i njezin suprug Jakov, koji je izrezan sa službene fotografije. Ruku je stisnula njemačkoj kancelarki, i dva puta Donaldu Trumpu.

Poput plutajućeg LNG terminala na hrvatskom otoku Krku, o čemu je "diskutirala" s američkim predsjednikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Često su ti posjeti bili vrlo loše pripremljeni, da ne kažem neku ružniju riječ. Njena vanjska politika je u mnogo čemu bila kontroverzna. Između ostalog i zbog toga što je vukla samostalne poteze bez koordinacije s Vladom bilo da se radilo o Vladi premijera Milanovića ili Vladi Andreja Plenkovića", ističe Rimac.

U tri godine - tri premijera. Dvojici je dala mandat za sastavljanje Vlade, Oreškoviću i Plenkoviću. A onda politika neslaganja. Od šefa tajne službe, preko broja zaposlenih i nezaposlenih, demografije. Predsjednica voli kritizirati Vladu - ali šakom o stol, kako je najavljivala, još nije lupila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obećala je da će svima biti bolje, da će Hrvatska biti jedna od najrazvijenijih, ali i da će ured preseliti u Visoku. "Moja jest želja da preselim ured jer se osjećam izolirano od ljudi", kazala je.

Da izolirana ne bi bila odlučila je ured seliti. U tri godine - trinaest puta. Posljednja je bila Krapinsko-zagorska županija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nejasno je opet što se time postiglo, iste je efkte mogla postići kao i što je učinio primjerice predsjednik Mesić u svoja dva mandata posjetima određenim dijelovima Hrvatske", analizira Rimac.

Kolinda Grabar-Kitarović na izborima je pobijedila Ivu Josipovića s 32.000 glasova više. Evo što građani misle tri godine kasnije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo najlepšu predsjednicu, ne mora biti pametna", kazao nam je jedan građanin.

"U Dubrovniku je dijelila svoje slike u vrtiću. Mislim da bi stvarno stvarno mogla biti bolja", ističe građanka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam mislio da će učiniti da živimo kao u normalnom životu. Slabo živimo u takvom životu", smatra građanin.

"Poprilično je aktivna na utakmicama. I baš se vidi da je od naroda. Nije ona ono građani i građanke, nego je Hrvatice i Hrvati, a to nam treba - taj duh. I dobro je odjevena svakako", kaže građanka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tome se svi slažu: predsjednica ima besprijekoran stil i uvijek je upečatljiva - a pritom reklamira hrvatske dizajnere. Ali svi se slažu i da joj isprika za srpske čokoladice nije trebala.

"Ja sama nisam gledala košaru, ne možete očekivati to od mena pa ja nemam vremena pregledavati košaricu, ali sam doista i od svega srca zagovaram kampanju Kupujmo hrvatsko", izjavila je u prosincu 2016.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bila je uz branitelje u šatoru Savske 66, pa tri godine kasnije razljutila udovice.
S Pantovčaka je izbacila Tita, a donijela Tuđmana i predsjednicu od kartona. Kad se htjela pohvaliti znanjem iz povijesti zamijenila je Banovinu i Bansku Hrvatsku.
Kad se tri godine mandata podvuku, građani joj u našoj anketi daju ocjena od dva do četiri.

"Ja bih ocjenu njenog mandata za sada sveo negdje između dva i tri. Ona jest popularna, bar kod dijela građana, ali efekti njezina obnašanja dužnosti su vrlo, vrlo siromašni", ističe Ivan Rimac, politički analitičar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više od pola mandata je prošlo, do izbora su dvije godine, a u maloj Hrvatskoj Kolinda Grabar-Kitarović trenutno je najpozitivniji političar.

ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo