'ZVUČALO JE KAO EKSPLOZIJA' / Tresla se Dalmacija, minutu nakon toga i BiH, a bilo je i pet potresa u Srbiji... Seizmolog objasnio što se to događa

Image
Foto: PMF

Do svih potresa dolazi zbog interakcije tektonskih ploča, Jadranske mikroploče i Euroazijske ploče u širem smislu, u području Dinarida. Ta interakcija se očituje u pojavi potresa, koji su ponekad jaki, ali većinom slabi

27.12.2023.
13:12
PMF
VOYO logo

Jutros u 6.31, seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su potres s epicentrom kod Čiova, tri kilometra južno od Trogira. Magnituda potresa iznosila je 3 prema Richteru, a intenzitet u epicentru IV stupnja EMS.

Iako je riječ o umjerenom potresu, uznemirio je mnoge Dalmatince. Javljali su na društvenim mrežama da je zvučalo poput eksplozije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo minutu kasnije, drugi potres pogodio je sjeveroistok BiH. Epicentar je bio 15 kilometara od Sanskog Mosta i 56 kilometara od Banje Luke. Prema podacima Euromediteranskog seizmološkog centra, magnituda toga potresa, koji se osjetio i u Hrvatskoj, bila je 2,8 prema Richteru.

Također, u Srbiji je jučer zabilježeno pet potresa magnitude manje od 3 prema Richteru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Epicentar kraj Čiova /

Potres kod Trogira uznemirio Dalmatince: Zatreslo je u isto vrijeme kad i u BiH

Image
Epicentar kraj Čiova /

Potres kod Trogira uznemirio Dalmatince: Zatreslo je u isto vrijeme kad i u BiH

'Ništa nije izvan okvira'

Seizmolog dr. Josip Stipčević, docent na Geofizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) u Zagrebu objasnio je za Jutarnji list kako su oni povezani.

"Što se tiče potresa koji su se dogodili u posljednjih par dana, mogu reći da su prilično uobičajeni. S vremena na vrijeme se dogode malo intenzivnije serije, ali to nije ništa izvan okvira nekakve očekivane seizmičnosti ovog područja. Ovi događaji na području Srbije i potres u blizini Trogira od jutros nisu niti na koji način povezani jer su to relativno mali potresi udaljeni više stotina kilometara", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do svih potresa dolazi zbog interakcije tektonskih ploča, Jadranske mikroploče i Euroazijske ploče u širem smislu, u području Dinarida. Ta interakcija se očituje u pojavi potresa, koji su ponekad jaki i destruktivni, ali većinom slabi do umjereni.

Najsnažniji potresi u posljednje vrijeme na našem području bili su 2020. godine. Prvo je Zagreb 22. ožujka pogodio potres magnitude 5,5 prema Richteru. Zatim je 28. prosinca ujutro potres od 5 stupnjeva pogodio Petrinju. Nitko nije očekivao da će uslijediti još gori. Razorni potres pogodio je Petrinju 29. prosinca 2020. godine u 12.19. Magnituda toga potresa iznosila je 6,2 prema Richteru. U zagrebačkom potresu poginula je 15-godišnjakinja, a u Petrinji je poginulo šestero ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Gotovo 4 godine zbog potresa nisu ušli u svoju školu. Zbog velikog povratka svi sretni: 'Kao da sam doma'

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo