PANDEMIJA KORONAVIRUSA / Treći dan zaredom više od 1000 novozaraženih, pojačavaju se kontrole, nova žarišta su škole: Tko prelazi na on-line nastavu?

Iz Stožera prvi put stiže i ovakvo upozorenje: prekršitelji neće imati pravo na novčanu pomoć od države

19.3.2021.
18:30
VOYO logo

Treći dan zaredom Hrvatska je iznad tisuću novozaraženih, što znači 45 postotni skok na tjednoj razini. Nacionalni stožer zbog toga od lokalnih traži stroži nadzor ugostiteljskih objekata.

S obzirom na to da je dosad već 30-ak kafića i restorana kažnjeno zbog nepridržavanja mjera - iz Stožera prvi put stiže i ovakvo upozorenje: prekršitelji neće imati pravo na novčanu pomoć od države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svaki peti pozitivni učenik je iz Splitsko-dalmatinske županije.  

"145 učenika je pozitivno na COVID infekciju i više od 11800 učenika je u samoizolaciji, što znači više od 80 razrednih odjela, a od toga je 51 razredni odjel koji se nalazi u samoizolaciji su učenici iz srednjih škola", kaže pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Tomislav Đonlić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srednjoškolaca je najviše, zato će od ponedjeljka od prvog do trećeg razreda - online. "Evo došla je bez najave, u jedan dan je odluka pala, ali evo naviknuti smo na alternativni način rad koji ne može zamijeniti ovo što imamo, ali moramo se prilagoditi", kazala je ravnateljica V. gimnazije Vladimir Nazor Split Ankica Kovač.

Na C model će do Uskrsa. U Hrvatskoj je 1048 pozitivnih učenika i prosvjetnih djelatnika, dok ih je u samoizolaciji gotovo 6 i pol tisuća. Uz Dubrovačko-neretvansku županiju, po C, odnosno po online modelu će od ponedjeljka svi u Istarskoj, Primorsko-goranskoj i Šibensko-kninskoj, osim maturanata i nižih razreda. U Splitsko-dalmatinskoj na daljinu će srednjoškolci do trećeg razreda. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
halmed objavio /

Stigle još tri prijave sumnji na nuspojave sa smrtnim ishodom. U sva tri slučaja osobe su cijepljene AstraZenecom

Image
halmed objavio /

Stigle još tri prijave sumnji na nuspojave sa smrtnim ishodom. U sva tri slučaja osobe su cijepljene AstraZenecom

Treći dan zaredom više od 1000 novozaraženih

Treći dan zaredom je više od 1000 zaraženih. Nacionalni stožer traži od lokalnih da se pojača nadzor provođenja mjera. Napominju da nije dopušteno posluživanje na terasama na kojima ne može strujati zrak ili su zatvorene plastičnim ili drugim pregradama jer se često događa da se one, pogotovo navečer, zatvore.

"Oni koji budu kršili mjere neće imati pravo na kompenzaciju jer to nema logike. S jedne strane dobivaš naknadu od države, a s druge strane se ne pridržavaš onih elementarnih epidemioloških mjera", kazao je načelnik Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske Davor Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkako su otvorene terase, zbog nepridržavanja mjera na popisu inspektorata i policije je 30-ak ugostiteljskih objekata.

"Uglavnom se radi o prekoračenju radnog vremena ugostiteljskog objekata i okupljanju ljudi unutar u ugostiteljskim objektima, veliki je problem privatno okupljanje", rekao je načelnik stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije Luka Brčić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godinu dana od prvog lockdowna - novi nije opcija, ali strože kontrole i odluke na županijama - jesu. Na tjednoj razini bilježimo rast od 45 %.

"Svatko onaj kome su mjere dosadile neka pokuša zamisliti sebe bolesnog, da mora otići u bolnicu. Nažalost 13% onih koji su otišli u našu bolnicu su umrli", kazala je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po stopi smrtnosti Hrvatska je na 19 mjestu u Europskoj uniji, odnosno, po broju umrlih od Hrvatske je lošije samo osam zemalja.

Bellator Dublin
Gledaj uživo 22.lipnja od 20 sati
VOYO logo