najava ministra pravosuđa /

Treba li Hrvatskoj novi Kazneni zakon nakon što je postojeći pred devetom izmjenom?

Odjeknula je najava ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića kako bi se moglo krenuti u izradu novog Zakona o kaznenom postupku

6.1.2019.
19:20
VOYO logo

ZKP. Zakon koji je ponovno došao u fokus nakon brutalnog premlaćivanja djevojke u Zadru. Zakon koji je upravo počinitelju omogućio da za 6 mjeseci, bez presude, izađe na slobodu. Taj zakon star je 10 godina i mijenjan 9 puta, a sprema se još jednom.

"Ako treba napravit ćemo nakon ovog i novi Zakon, jer kad je bilo 9 izmjena treba podvući crtu i vidjeti što je ostalo, što treba kodificirati ili dodati", kazao je u RTL-u Danas ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A da se ništa ne treba dodavati, već donijeti skroz novi Zakon o kaznenom potupku misli i bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt, ali i pravnici. "Po mom mišljenju sada ne ići u desete izmjene nego doista napraviti kvalitetan ZKP, uvažavajući sve one prigovore i nedostatke koji su uočeni u samoj praksi", kazala je Škare Ožbolt.

"Uočavam probleme u činjenici da po novom ZKP-u je istraga povjerena Državnom odvjetništvu umjesto sudu. Na taj način se htjelo ubrzati kaznene postupke, a postiglo se upravo suprotno", smatra odvjetnik Fran Olujić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Ipak struka je složna i kod stava da  pojedini slučajevi nisu dobar povod za promjene, pa tako ni posljednji slučaj iz Zadra. Ipak, pritisak javnosti ne jenjava pa se nakon još jednog slučaja nasilja, puše i na hladno. I ministar je ostao zatečen postupanjem pravosudnih policajaca u slučaju mladića iz Viškova koji je nakon fizičkog obračuna s djevojkom na sud doveden u lancima. 

"Dosad je nezabilježeno u Hrvatskoj da bi se okrivljenike za prekršaj dovodilo u lancima gdje su lisice na rukama, nogama i pojas oko pasa", tvrdi Olujić.

Uobičajeno je privođenje samo s lisicama, a lancima kod najtežih slučajeva zbog opasnosti za sigurnost ili bijega. Kako neslužbeno doznajemo, mladića su vezali jer je bio recidivist. No dan prije i poslije na sud je došao bez lanaca. Česte izmjene zakona, neujednačena sudska praksa - alarm su da se nešto hitno mora promijeniti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo