KATASTROFA BEZ KRAJA /

Zaboravili smo na stravične odrone na Jakuševcu? Tomašević očito jest. Sanacija ni na vidiku

Image
Foto: Tomislav Miletić/Luka Stanzl/Pixsell

'Incidenti iz studenog i prosinca prošle godine pretvaraju se u ekološku katastrofu koja traje i kojoj se ne nazire kraj'

30.7.2024.
10:54
Tomislav Miletić/Luka Stanzl/Pixsell
VOYO logo

Inicijativa za Jakuševec objavila je na svom Facebook profilu da sanacija na Jakuševcu nije ni počela iako je bila najavljena za 1. srpnja. Njihovu objavu prenosimo u cijelosti:

"Iako je gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio da sanacija odrona na Odlagalištu Prudinec-Jakuševec kreće 1. srpnja dočekali smo i kraj srpnja, a najavljene sanacije niti u tragovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Incidenti iz studenog i prosinca prošle godine pretvaraju se u ekološku katastrofu koja traje i kojoj se ne nazire kraj. Konstantno zagađenje zraka, ali i tla te podzemnih voda očito nije u fokusu našeg gradonačelnika, bivšeg ekološkog aktivista i, po njegovom vlastitom navodu, međunarodnog stručnjaka za gospodarenje otpadom", stoji u objavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik je 27. lipnja najavio kako će sanacija krenuti sljedeći tjedan. Naglasio je da nije bilo moguće krenuti ranije jer je sud naredio istragu, odnosno osiguravanje dokaza za možebitni sudski spor oko utvrđivanja naknade štete.

Uskoro će kraj srpnja, a radovi nisu krenuli.

Image
Sjednica skupštine /

Tomašević predstavlja rješenje za Jakuševec, a pred vratima prosvjeduju eko udruge: 'Bit će još jedno smetlište'

Image
Sjednica skupštine /

Tomašević predstavlja rješenje za Jakuševec, a pred vratima prosvjeduju eko udruge: 'Bit će još jedno smetlište'

Krajem prošle godine došlo je do dva katastrofalna odrona smeća na Jakuševcu. U drugom odronu ozlijeđena su trojica radnika, a jednom su morali amputirati ruku zbog težine ozljeda. Danima nakon nesreće, kamioni nisu mogli odlagati smeće zbog opasnosti od odrona. Ljudi su prosvjedovali, Tomašević obećavao rješenje.

Najavljivao je zatvaranje Jakuševca i aleternativno odlagalište na Resniku. Tada su se na noge digli i njihovi stanovnici osim stanovnika Jakuševca koji već godinama uzalud pokušavaju doći do zraka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, Jakuševec je brdo na kojem je Tomislav Tomašević i počeo graditi svoju političku (aktivističku) karijeru 2017. godine. Tada je teatralno naglasio da Grad već 16 godina nije uspio riješiti problem. Sada na tih 16, može dodati još sedam od kojih je sam zaslužan za posljednje tri godine.

"Zagreb je najgori od svih glavnih gradova u Europskoj uniji po odvojenom prikupljanju i recikliranju otpada, sa samo 1 posto otpada, a susjedna Ljubljana ima čak 60 posto odvojenog prikupljanja otpada. Ponašamo se poput pijanih milijardera. Godišnje bacimo 150 milijuna kuna vrijednih sirovina na odlagalište Jakuševec. To je sedam novih gradskih vrtića godišnje. Mi smo politička opcija koja zna i hoće riješiti ovaj problem i riješit ćemo ga kad uđemo u Gradsku skupštinu. Na ovom brdu počinje bitka za Zagreb!", govorio je 2017.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tomašević je nakon završenog fakulteta Političkih znanosti magistrirao na Sveučilištu u Cambridgeu u području okoliša, društva i razvoja. Sa 16 godina priključio se Zelenoj akciji, ali čini se da gradske fotelje brišu memoriju.

POGLEDAJTE VIDEO: Rasadnik u Markuševcu postao novi Jakuševec? 'Iako imam dosta jak želudac, pozlilo mi je, nisam mogao izdržati smrad'

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo