aktualne teme / Tomašević: 'Vijest da će DORH pokrenuti postupak protiv Možemo! u 21. stoljeću je bizarna'

Image
Foto: Željko Hladika/Pixsell

Tomašević je najavio da će ovih dana primiti predstavnice majki odgojiteljica, nezadovoljne zbog ukidanja njihova statusa

23.11.2021.
10:50
Željko Hladika/Pixsell
VOYO logo

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević održao je redovitu konferenciju za medije u gradskoj upravi. 

Grad Zagreb za 2022. godinu planira ukupni prihod od EU sredstava u iznosu od milijardu i 350 milijuna kuna, što je višestruko veći iznos nego u ptehodne dvije godine, rekao je Tomašević na početku konferencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naša je politika da što više novca povučemo iz fondova i rasteretimo gradski proračun", rekao je Tomašević. Najavio je i da će iz EU fondova biti financirani projekti Hrvatskog prirodoslovnog i Etnografskog muzeja.

Na dodatnim punkovima cijepljeno 20 tisuća građana

Grad je uveo dodatne punktove za cijepljenje te je gradonačelnik apelirao na građane da se cijepe. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od 9. studenog kad su uvedeni, cijepilo se 20 212 građana, a čak više od 13 tisuća njih se cijepilo prvom dozom. To je super trend i nadam se da će se i nastaviti", rekao je Tomašević dodavši da je na Velesajmu cijepljeno u tom periodu gotovo 20 tisuća ljudi. Osiguran je i veći broj za testiranje građana. 

Zamjenik Tomaševića Luka Korlaet najavio je, govoreći o obnovi, da bi obnova privatnih zgrada mogla uskoro krenuti. Sutra na snagu stupa pravilnik o jednostavnoj i javnoj nabavi kojim će se skratiti rokovi za ugovaranje u obnovi. Zakon o obnovi prati i izmjenjeni program mjera koji stupa na snagu idući tjedan, a kojim se cijena radova povećava za 30 posto. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U gradskom proračunu za 2022. godinu za obnovu privatnih zgrada na području Zagreba je predviđeno 160 milijuna kuna. U Zagrebu još 80-ak obitelji živi u kontejnerima. 

Tomašević je kazao da je do sada na testiranje zaposlenika Grada potrošeno nekoliko milijuna kuna. Cijena testiranja u gradskim zdravstvenim ustanovama je 50 kuna te je u tom smislu jednaka za građane i zaposlenike gradske uprave. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tužba protiv Možemo! - bizarna

Tomašević je komentirao tužbu protiv stranke Možemo! u Osijeku zbog "prevelike" kvote žena na listi nazvavši je bizarnom. Istaknuo je kako se kvote mogu ispoštovati, ali u tom slučaju se žene pozicioniraju na niža mjesta na listama, što je običaj u dobrom dijelu stranaka.

"Vijest da će DORH pokrenuti postupak protiv Možemo u 21. stoljeću je bizarna", zaključio je Tomislav Tomašević

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas se ponovno održava prosvjed roditelja odgojitelja, a gradonačelnik je kazao da će sve tri inicijative sutra biti na sastanku u gradskoj upravi. Rekao je da čekaju i mišljenje pravobraniteljice za djecu koja je kritizirala neke aspekte mjere. 

Advent bez COVID potvrda

Vezano za Advent i pitanje hoće li se tražiti COVID potvrde, Tomašević je rekao da neće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rekli smo da idemo na manji broj kućica zbog epidemiološke situacije, raspoređene su šire u gradskom prostoru, a sve vezano za programe, kao što su koncerti, to će biti u skladu s mjerama i situacijom kakva će biti. Neke ćemo odraditi na otvorenom, neke na zatvorenom s potvrdama u skladu s odlukom Nacionalnog stožera. Pokušat ćemo naći balans. Covid potvrde nismo razmatrali na otvorenom", rekao je.

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo