'iTransparentnost' / Zagreb dobio aplikaciju za praćenje trošenja gradskog novca: 'To je povijesni iskorak'

Image
Foto: Igor Kralj, PIXSELL /iTransparentnost

Uz već objavljeni proračun Grada Zagreba, kroz platformu iTransparentnost javno će biti dostupne i informacije o isplatama s računa proračuna, što predstavlja važan anti-korupcijski alat

6.2.2024.
11:27
Igor Kralj, PIXSELL /iTransparentnost
VOYO logo

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i njegovi zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet predstavili su web aplikaciju za pregled trošenja gradskog proračuna iTransparentnost. Uz već objavljeni proračun Grada Zagreba, kroz platformu iTransparentnost javno će biti dostupne i informacije o isplatama s računa proračuna, što predstavlja važan anti-korupcijski alat.

"Nastavljamo s ispunjavanjem naših predizbornih obećanja, a ova aplikacija će potpuno transparentno dati uvid u trošenje proračuna Grada Zagreba, odnosno gradske financije. Na web stranici transparentnost.zagreb.hr svi građani, novinari i cjelokupna javnost moći će imati pregled svih bankovnih transakcija s računa grada Zagreba. Uključivat će podatke o primatelju, iznosu, poziciju u proračunu i moći će se pretraživati sve transakcije. Bit će dostupni i svi podaci o fizičkim osobama u skladu s GDPR-om", poručio je Tomašević naglasivši da će u aplikaciji biti vidljive sve transakcije od početka 2024. godine pa nadalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Transakcije će u aplikaciji biti vidljive u gotovo realnom vremenu, odnosno s odmakom od dva dana. Time će Zagreb, tvrdi gradonačelnik, postati najveći sustav javne vlasti u Hrvatskoj koji omogućuje ovakvu transparentnost javnih financija.

Image
ZABRINJAVAJUĆI PROPUSTI /

Tomašević: 'Vještaci upozoravaju na ponavljanje odrona.' O staroj upravi Holdinga: 'Barem 15 godina su znali za ozbiljan problem'

Image
ZABRINJAVAJUĆI PROPUSTI /

Tomašević: 'Vještaci upozoravaju na ponavljanje odrona.' O staroj upravi Holdinga: 'Barem 15 godina su znali za ozbiljan problem'

'Transparentnost bez presedana za gradski proračun'

"Ima i drugih gradovi koji su to do sada napravili, ali oni su puno manji što se tiče proračuna i broja transakcija. Zagreb svaki dan ima oko 400 bankovnih transakcija", dodao je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Web stranica je več dostupna te se na njoj mogu vidjeti transakcije od 1. siječnja zaključno s onima koje su odrađene 2. veljače. Uz naziv primatelja, njegov OIB i vrstu računa, na stranici se može vidjeti točan opis svakog plaćanja i iznos koji je napustio zagrebačku blagajnu.

Image
Foto: Screenshot / Transparentnost.zagreb.hr

Tomašević kaže da Grad ovime daje alate onima koji će ih kritizirati, u prvom redu oporbi i istraživačkim novinarima te se otvaraju javnosti "na način koji je bez presedana" budući da Zagreb nikada nije imao ništa što bi bilo blizu ovakvoj transparentnosti. "Ovo je ultimativna transparentnost i povijesni iskorak", govori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Resorni pročelnik za informacijski sustav i tehničke poslove Dražen Lučanin govorio je o širem projektu nazvanom Digitalni Zagreb koji želi učiniti gradske usluge dostupnijima građanima te transparentniju Gradsku upravu.

"Već smo tu pokrenuli mobilnu aplikaciju Moj ZET kojom se može lako kupiti karta za bus ili tramvaj. Objavili smo i sustav eStipendije koji je uspješno proveden prvi put za stipendije Grada Zagreba bez čekanja u redu. Imamo i aplikaciju Razvrstaj MojZG za zbrinjavanje otpada. Nakon nevremena u 2023. smo lansirali aplikaciju za prijavu štete kako bi se lakše utvrdile posljedice i pomoglo građanima. Antikorupcijskom platformom su djelatnici i građani dobili mogućnost za prijavu nepravilnosti", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objasnio je da je nova platforma je zapravo web aplikacija s detaljnim uvidom u sav utrošak proračuna grada Zagreba koji je prikazan kao bankovne transakcije. Lako se mogu filtrirati po, primjerice, datumu, primatelju, poduzeću, ključnim riječima i slično. Istaknuo je da proračun grada iznosi preko 2,5 milijarde godišnje od kojih se 1,7 milijarda isplaćuje direktno sa žiro računa Grada Zagreba.

"Pozivamo građane i javnost da ispune online anketu kojom bismo htjeli vidjeti koji dio poslovanja grada i aktivnosti vas zanima kako bismo usmjerili daljnje aktivnosti. Treba vam pet minuta za nju. Pozivamo vas da razmislite i date svoje prijedloge", zaključio je Lučanin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Poslužit će kao alat za kritike, ali spremni smo'

Tomašević je odgovarajući na pitanja novinara ponovio da će podaci u aplikaciji poslužiti kao alat za kritike oporbe i medija, ali je uvjeren da će im to pomoći da budu bolji. "To je i poanta transparentnosti. Ona nije ugodna, ali čvrstvo vjerujemo u nju", istaknuo je.

Grad nije otkrio koliko su platili aplikaciju, ali iza nje stoji firma koja dobavlja dio softvera za analizu financijskih podataka grada. Iz Grada napominju da aplikacija nije pretjerano kompleksna te da će građani u par klikova moći shvatiti kako funkcionira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročelnica gradskog ureda za unutarnju kontrolu i reviziju Vera Marelja dotaknula se platforme ZG zviždač koja je predstavljena prošle jeseni.

"Platforma je koja zaprima prijave o svim nepravilnostima gradske uprave i gradskih ustanova, a nisu nužno usmjerene samo na korupciju. Ima dva kanala, jedan je za građane i tu se podnose prijave o nepravilnostima o radu koje rješava Gradski ured, a drugi kanal je namijenjen zaposlenicima i te prijave rješavaju povjerljive osobe koje su imenovane sukladno zakonu. U razdoblju otkako je pokrenuta platforma, zaprimljeno je ukupno 89 prijava kroz oba kanala, a riješeno je njih 57", kazala je dodajući da se trenutno još rješavaju 32 prijave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tomašević je zatim komentirao druge aplikacije Grada te otkrio da raste broj preuzimanja i za aplikaciju ZET-a i MojZG. Kazao je da se stalno u aplikacije uvode nove funkcionalnosti, a jedna od njih su i push notifikacije koje govore točno koji dan se odvozi određena vrsta otpada, a uvedeno je i praćenje je koliko puta ste posjetili reciklažno dvorište te imate li pravo na besplatne vrećice. Najavio je i nove značajke aplikacije koje će tek predstaviti.

ZET-ovu aplikaciju za prodaju karata koristi 50 tisuća ljudi, a onu za otpad njih 80 tisuća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Jakuševec prošlost, a Resnik budućnost otpada u Zagrebu. Hoće li Tomaševiću uspjeti plan? 'Smeće nam tu ne treba'

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike