ZABRINJAVAJUĆI PROPUSTI / Tomašević: 'Vještaci upozoravaju na ponavljanje odrona.' O staroj upravi Holdinga: 'Barem 15 godina su znali za ozbiljan problem'

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Vještaci upozoravaju na mogućnost daljnjih odrona, a tome idu u prilog i studije iz 2008. i 2012. godine

30.1.2024.
13:19
Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević iznio je na današnjoj konferenciji za medije zabrinjavajuće podatke. Govoreći o sudskom postupku oko sanacije odlagališta otpada Jakuševec, gradonačelnik se osvrnuo i na studije iz 2008. i 2012. godine kojima su utvrđeni ozbiljni propusti na odlagalištu.

Prošle godine su se na Jakuševcu dogodila dva odrona u razmaku od samo tri tjedna. Nakon drugog odrona pred Općinskim sudom je pokrenut postupak osiguranja dokaza, a sud je tražio vještačenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zagrebački holding je 11. siječnja predao podnesak tom sudu za očitovanje jesu li poduzete sve istražne radnje koje su najavljene, a koje su potrebne kako bi Holding kroz privatne firme mogao početi s postupkom sanacije. Od suda smo dobili 15 i 19. siječnja očitovanje o postupku u kojem se navodi da su vještaci predložili istražne radnje odnosno geotehnička snimanja terena i druge radnje kako bi se utvrdio uzrok i odgovornost", rekao je gradonačelnik.

Image
POBUNA URODILA PLODOM /

Otpad odlazi s Markuševca, ali Zagrepčani su još zabrinuti: 'Ako ne ide dogovorom, onda ćemo silom'

Image
POBUNA URODILA PLODOM /

Otpad odlazi s Markuševca, ali Zagrepčani su još zabrinuti: 'Ako ne ide dogovorom, onda ćemo silom'

Vještaci upozoravaju na nove odrone

Te bi radnje mogle potrajati oko šest mjeseci, a sanacija na odlagalištu ne smije početi dok one ne budu završene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vještaci upozoravaju na mogućnost daljnjih odrona, a tome idu u prilog i studije iz 2008. i 2012. godine.

"Sudski vještaci opasnost od novog odrona temelje na istrazi na odlagalištu i mišljenjima stručnjaka o stanju odlagališta. Njihovu stavu idu u prilog i stručna mišljenja iz 2008. i 2012. godine za koja smo paralelno saznali da postoje. Mišljenje iz 2008. godine je naručio ZGOS tadašnja podružnica za upravljanje Jakuševcem. To mišljenje upozorava na veliku količinu vode u tijelu odlagališta koje se zadržava zbog poteškoća u drenaži. Predložene su mjere promjene odlaganja otpada, dodatnih zdenaca i privremenih cjevovoda za plin", naveo je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'15 godina su znali za ozbiljan problem'

U drugom mišljenju iz 2012. također se navodi kako je uzrok zadržavanja procjednih voda, tehnička konstrukcijska greška u izvođenju radova na sustavu odvodnje donjeg brtvenog sloja.

Gradonačelnik će te nalaze i javno objaviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tadašnja uprava Holdinga barem 15 godina je znala za ozbiljan problem koji postoji tamo. Nakon što smo doznali za te dokumente, odmah smo zatražili očitovanja i prema svemu sada poznatom što smo otkrili, mi sada smatramo da je problem i uzrok ovih odrona, zadržavanje vode i nedostatna drenaža", istaknuo je Tomašević.

Ponovno je naglasio da Jakuševec treba čim prije zatvoriti i da treba naći lokaciju za odlaganje izvan grada. Također je rekao da su o tome imali sastanak s ministrom Habijanom u petak te da Grad radi na rješavanju situacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovarajući na novinarska pitanja, Tomašević je rekao da je rok za CGO Resnik vrlo ambiciozan, ali da je moguće da će se napraviti do 2028.

POGLEDAJTE VIDEO: Tomašević kod Mojmire: 'Dobit ćemo izbore upravo na smeću'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo