POBUNA URODILA PLODOM / Otpad odlazi s Markuševca, ali Zagrepčani su još zabrinuti: 'Ako ne ide dogovorom, onda ćemo silom'

Svi žele samo jedno: udisati svjež zrak

26.1.2024.
23:15
VOYO logo

Pobuna Zagrepčana urodila je plodom. Biootpad je odvezen iz kompostane Čret, no građani strahuju da je to samo privremeno rješenje te najavljuju akcije. Baš kao i stanovnici Resnika koji spalionicu otpada ne žele u svom susjedstvu.

Ni smeđih ni plavih ni žutih vrećica više nema. Samo dan nakon pobune građana, kompostana na sjeveru Zagreba ponovno je bez biootpada. U to se uvjerio i Zagrepčanin Stipe Pavičić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tih vrećica danas nema, odnosno barem nisu vidljive. Ono što je i dalje vidljivo je jedna velika hrpa u kojoj ja želim u dobroj namjeri želim vjerovati ostatak biootpada nije zatrpan", rekao je Pavičić za RTL Danas.

Image
'ŽIVOT JE NEMOGUĆ' /

Markuševec se guši od smrada, građani prosvjeduju: 'Širi se na sve strane, a ovo su pluća Zagreba'

Image
'ŽIVOT JE NEMOGUĆ' /

Markuševec se guši od smrada, građani prosvjeduju: 'Širi se na sve strane, a ovo su pluća Zagreba'

'Djeca ne mogu izaći na ulicu'

No, građani pa tako i Petra Pavlek su skeptični.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dio vjerojatno je odvezen i još se odvozi, ali imamo nekakve pretpostavke da postoji mogućnost da je dio zakopan unutra s obzirom na to da se smrad i dalje širi", rekla je.

Iz Grada su tek kratko poručili da je sav biootpad odvezen i predan koncesionaru. Gdje je trenutačno, nisu odgovorili. Neugodan miris i dalje se osjeti. Građani su zabrinuti, najviše za zdravlje djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da to svi radimo isključivo radi dobrobiti djece koja ne mogu izaći na ulicu, igrati se", rekla nam je Zagrepčanka Katarina Drnovšek.

'Ako ne ide milom, onda ćemo silom'

Zabrinuti su i oni koji su odavde uzimali kompost za uzgoj hrane. "Javila mi se jedna zabrinuta građanka Bukovca. Postavlja pitanje koje je kvalitete taj kompost s kojim je ona uzgajala biološko povrće, a to je kompost koji je dobiven iz sirovine vrlo, vrlo upitne kvalitete", upozorava Stipe Pavičić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biootpad se tjednima dovozio nakon odrona na Jakuševcu, i to odlukom Grada koja je donesena krajem prosinca, a vrijedi 10 godina. Zagrepčani traže da se odmah poništi. Ako se to ne dogodi, najprije će je pokušati osporiti sudskim putem, a onda i drugim akcijama. 

Petra Pavlek ističe: "Ako ne ide milom, ako ne ide dogovorom, onda ćemo silom - izaći na ulice, raditi blokade, ali hajdemo to sve skupa izbjeći, biti ljudi, dogovorit se za dobrobit cijelog grada."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tomašević ne odustaje od spalionice

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević ne može sa stanovnicima Resnika na istoku grada. Ne odustaje od gradnje spalionice miješanog otpada, ali ni oni od svoje borbe. Spaljivanje otpada, upozoravaju, ugrozit će okoliš i njihovo zdravlje.

Zagrepčanin Tomislav Stepić ističe: "Nije to problem samo Resnika. U samo pet kilometara živi 200 tisuća ljudi, to je važnost da javnost zna. Nije gradnja spalionice u Resniku nego u gradu Zagrebu". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Branka Genzić Horvat, predsjednica Udruge za zaštitu okoliša Resnik dodaje: "Vidite i sami tu je do prvih kuća vidite i sami koliko. To je vodozaštitno područje, tu su u blizini šest vodocrpilišta, tu se uzgaja povrće i hrana za čitav grad Zagreb."

Nesnosan smrad, osobito u večernjim satima već im stvara Pročistač otpadnih voda. Protiv gradnje spalionice borit će se, poručuju, svim sredstvima. "Ne kao politika nego kao građani ćemo zaustaviti ovaj proces jer to je naše zdravlje, naš život", rekla nam je Sanja Šutej i najavila: "Napravit ćemo prosvjed, ako treba grad ćemo blokirati." Jer svi Zagrepčani žele samo jedno: udisati svjež zrak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Građani Markuševca okupili se zbog smrada: 'Ovdje se spaljuje smće, to je jednako kao da svako od nas zapali svoje'

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo