Rekao i hoće li u Knin /

Tomašević objavio ime šefice Ureda za kulturu, a o Nogalu i DB Srebrnjak: 'Nije na meni da ja o tome odlučujem'

Image
Foto: RTL.hr

Gradonačelnik i ovaj put ima niz tema za govoriti o njima

27.7.2021.
10:57
RTL.hr
VOYO logo

Posljednjih tjedan dana Tomislava Tomaševića spominjalo se u kontekstu ukidanja niza pročelničkih mjesta u Gradu Zagrebu, "mijenjanja pravila igre" oko Adventa u Zagrebu, smanjivanja naknada vijećnicima gradskih četvrti, a jučer i povodom najnovijeg ispitivanja političkog raspoloženja građana, po kojem je ispalo da je Možemo! za dlaku pretekao SDP i postao druga najpopularnija politička stranka u zemlji.

Luka Korlaet predstavio je elaborat Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada o migraciji i integraciji svih podataka vezanih uz potrese u Zagrebu i Petrinji:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Taj elaborat je prihvaćen i ide u implementaciju. Kad se to dogodi, proces obnove će ići puno brže i efikasnije."

Danijela Dolenec govorila je pak o socijalnom dijalogu u Zagrebu zbog programa reformi u gradskom poduzećima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik Tomašević prvo što je rekao bilo je da je odlučio u Uredu za kulturu imenovati Jasnu Tomažić kao v.d. pročelnice. 

"Ona je bila do sada pomoćnica u tom uredu. Više se bavila financijskim, pravnim poslovima. U gradskoj upravi je već 13 godina."

Ona će na tom mjestu biti do raspisivanja natječaja i izbora, odnosno imenovanja pročelnika tog ureda.

"Obustavljamo pozive za jednokratne potpore udrugama, koji su otvoreni od početka godine. Deset gradskih ureda ima takve jednokratne financijske potpore cijelo vrijeme na snazi. Zaustavit ćemo poziv zaključno s 31. srpnja", kazao je i dodao da je razlog daljnja racionalizacija sredstava Grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za školske odbore rekao je da bi on kao gradonačelnik do početka školske godine trebao imenovati oko 600 članova predstavnika Grada u školskim odborima.

Rekao je da provode revizije kako bi spriječili da ih iznenade nekakvi kosturi iz ormara, da su dali određene naloge za kontrole, za revizije ugovora s poslovnim subjektima koji posluju s gradom... U tom kontekstu je spomenuo i Gradska groblja, između ostalog usporedo s istragom pravosuđa:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče velikih javno-privatnih partnerstava tu s revizijama još nismo krenuli, jer to iziskuje novac."

Na pitanje o imenovanju u DB Srebrnjak odgovorio je:

"Kao što znate, upravno vijeće Srebrnjaka jučer je donijelo odluku o v.d. ravnateljici Srebrnjaka dr. Duški Markov-Glavaš. Koliko znam, dr. Nogala, s obzirom i na ovu presudu, će se vratiti u radni odnos u samu DB Srebrnjak. Isto tako bit će raspisan natječaj na koji će se moći javiti svi kandidati i kandidatkinje... Do mene dolaze podaci o ljudima koji se žele kandidirati i nemam namjeru imati takve sastanke. Ponavljam, nije moje da odlučujem tko će biti ravnatelj. To će biti odluka Upravnog vijeća."

Potvrdio je da će sudjelovati na obilježavanju Dana žrtava Domovinskog rata i Dana državnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje o stavljanju svojih ljudi na mjesta v.d. pročelnika, kazao je:

"Na ta mjesta možemo postavljati isključivo zaposlenike gradske uprave. Zato i jesu v.d."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da je troje pročelnika iz prošle administracije već najavilo odlazak ili je otišlo, da su neki od njih na drugim pozicijama, na "kojima nemaju ovlaštenje potpisa" i imaju osjetno niže plaće. Sveukupno, 11 od 27 pročelnika iz administracije Milana Bandića više nije na svojim ranijim mjestima.

"Trudimo se i dajemo apsolutno sve od sebe da komunalne usluge ne poskupe", odgovarao je dalje na pitanja:

"Uz perspektivu da ne prodajemo vrijedna gradska zemljišta."

"Preuzeli smo Grad usred proračunske godine, i to izborne godine, puno je novca već potrošeno, nemamo puno prostora za manevriranje. Ali u tom prostoru gledamo da što više uštedimo", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da jako puno pregovaraju s bankama, da gradska zemljišta namjeravaju razviti, ne samo u smislu ne stvaranja troškova, nego i u smislu da se na njima ostvaruje prihod:

"Sada svakako mislim da nije vrijeme za prodaju tih zemljišta."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Krajem godine ćemo imati jasnu sliku. Mislim da će tek sljedeća proračunska godina gdje mi možemo planirati prihode i rashode u ovom gradu. A do tada mislim da ćemo privesti kraju pregovore s bankama kako da konsolidiramo stanje u Gradu", kazao je i to.

Na novinarsko pitanje o najnovijem rejtingu Možemo! kao druge političke opcije u Hrvatskoj po snazi i opasci hoće li možda i oni "plesati samo jedno ljeto" kao neki ranije, Tomašević se nasmijao:

"Jedno ljeto... Ako govorimo o Gradu Zagrebu, plesat ćemo barem četiri ljeta. Ako govorimo o mandatu koji smo dobili od građana Zagreba, i to ne baš malom mandatu. Što se tiče anketa, ne zamaramo se njima kad su loše, ne zanosimo se kad su dobre. Fokusiramo se na rješavanje problema građana."

Dalje je odgovarao na pitanje tko će tu, s obzirom na rejting, sada biti junior, a tko senior partner, odgovorio je:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da bi bio partnerski odnos, to mora biti pravo partnerstvo. Mogu reći da do sada u Zagrebu imao dobru suradnju. Prošla skupština je prošla iznimno dobro, pohvalili su je i iz opozicije. Vjerujemo da ćemo imati dobru suradnji i u drugim gradovima."

"Rejting je prolazna kategorija, mi svoj politički rad gledamo na duže staze. U politiku se nismo uključili da gledamo rejting", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O odnosima junior-senior, rekao je i to da će to ovisiti i kontekstu u različitim dijelovima zemlje.

"Pa, mislim, mora se reći da je dosta problema naslijeđeno, imovinsko pravni odnosi. Mi nemamo riješeno vlasništvo nad javnim zgradama, država i grad. Zašto se to nije rješavalo dva desetljeća... Zašto se nije uključilo na vrijeme konzervatore na školama", komentirao je pitanje obnove od potresa.

Postavio je pitanje zašto se nije odmah obavljalo sastanke s ministarstvima. Nabrojao je da su oni već održali sastanke s ministrima Ćorićem, Fuchsom, Obuljen-Koržinek... s Fondom za obnovu.

"Za javne zgrade, vidi se doista povećanje cijena obnove koja je nevjerojatna, vidi se da fali radnika, građevinskih poduzeća, da ne stižu dinamiku kojom su obećali obaviti radove... ", nabrajao je dalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče otkazanog festivala Matoša, rekao je pak:

"Kad vidim napise poput Tomašević je nešto otkazao, to me vraća u neka ranija vremena."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da postoje tijela koja odlučuju o takvim stvarima i da mu ne pada na kraj pameti da poput Bandića odlučuje o svemu, pa i dotle "tko će gdje imati štand s jagodama".

ŽNV
NOVA SEZONA
VOYO logo