Hrvatska agencija za hranu izdala je preporuke potrošačima. Među ostalim, ukazuju na mogućnost povećanog rizika za zdravlje ljudi nakon konzumacije kontaminiranih kokošjih jaja. Kratkotrajna povećana izloženost takvoj hrani ne predstavlja rizik za zdravlje kod konzumenta.
1. Što je fipronil?
Fipronil je insekticid širokog spektra koji se koristi za borbu
protiv buha, uši, krpelja, žohara i grinja. Nije dozvoljena
njegova upotreba na životinjama čiji se proizvodi koriste za
prehranu ljudi.
2. Koji je utjecaj fipronila na zdravlje
ljudi?
Fipronil pokazuje akutnu toksičnost kod eksperimentalnih
životinja kada se unese u organizam oralnim putem, kroz kožu ili
udisanjem. Ne izaziva iritacije kože ili sluznice oka, niti
izaziva alergiju na koži. U testovima koji su provedeni na
miševima, štakorima, psima i zečevima fipronil je djelovao na
živčani sustav, ali kod odraslih životinja utjecaj je bio
reverzibilan. Kod štakora je neurotoksičnost uočena kod
podmlatka, nakon što je ova supstanca davana majkama. Kod štakora
i miševa primijećen je i toksični utjecaj na jetru. Prema
dosadašnjim spoznajama fipronil nije klasificiran kao mutagen ili
karcinogen.
3. Na temelju čega je napravljena procjena rizika za
fipronil?
Njemački institut za procjenu rizika (BfR) napravio je procjenu
štetnog utjecaja na zdravlje za fipronil na temelju količina ove
tvari izmjerene u kokošjim jajima i mesu, te povezanosti s
prekoračivanjem akutne referentne doze (ARfD). ARfD dobivena je
na temelju neurotoksičnih studija na štakorima, uz korekciju sa
sigurnosnim faktorom 100. Vrijednost ARfD iznosi 0,009 mg/kg
tjelesne mase. ARfD predstavlja količinu tvari po kilogramu
tjelesne mase koja se može unijeti hranom tijekom jednog dana bez
vidljivog rizika za konzumenta.
4. Što se događa u slučaju da se ARfD
prekorači?
Prekoračenje ARfD-a ne znači da odmah dolazi do štetnog utjecaja
na zdravlje, ali prema trenutnim znanstvenim spoznajama, ukazuje
na mogućnost povećanog rizika za zdravlje ljudi nakon konzumacije
kontaminiranih kokošjih jaja. Sigurnosni faktor između najviše
doze u studijama na životinjama kod koje nije bilo štetnog
utjecaja na zdravlje za fipronil iznosi 100.
5. Postoji li rizik za zdravlje povezan s konzumacijom
jaja ili mesa peradi zbog povećane količine fipronila u
njima?
Prema prehrambenim navikama Nijemaca ARfD nije prekoračena niti u
jednoj dobnoj skupini, dok je prema europskim prehrambenim
navikama prekoračena u slučaju djece kada iznosi 1,6 za kokošja
jaja. To bi otprilike značilo da dijete čija je tjelesna masa 10
kg pojede u jednom danu 2 jajeta s količinom od 1,2 mg/kg
fipronila (u ovom slučaju najveća utvrđena količina u kokošjim
jajima). Osim toga izračunato je da najveća količina kod koje ne
bi bilo zdravstvenog rizika ni za koju dobnu skupinu iznosi 0,72
mg/kg fipronila (ili suma fipronila i njegovih metabolita
izraženih kao fipronil).
Sve ostale, do sada utvrđene količine fipronila u jajima i mesu,
neće dovesti do prekoračivanja ARfD.
6. Koje se najveće količine rezidua primjenjuju za jaja i
meso peradi?
Najveće količine iznose 0,005 mg/kg, što predstavlja analitičku
granicu detekcije s obzirom da se ovaj insekticid ne smije
koristiti kod životinja koje se koriste za prehranu ljudi. Znači
da se proizvodi koji prelaze ovu granicu ne bi smjeli nalaziti na
tržištu.
Međutim kratkotrajna povećana izloženost ne znači da konzumacija
sporne hrane predstavlja rizik za zdravlje kod konzumenta.