Nezadovoljni ste računima HEP-a? Ovo je usluga za vas

'Hoću znati obračunati', nova je usluga koja se od petka može koristiti putem interneta - treba samo ući na internetsku stranicu Saveza udruga za zaštitu potrošača i ispunjavati tablicu.

4.5.2013.
10:05
VOYO logo

Ovaj projekt kojeg je financiralo Ministarstvo gospodarstva naziva se 'tokelen', tarifno-obračunski kalkulator električne energije, kojeg je izradio Savez, a preko kojeg će građani moći kontrolirati potrošnju električne energije u svom kućanstvu.

"Potrošač vrlo jednostavno otvori tu stranicu, tu su nabrojana sva glavna trošila u stanu, s prosječnim veličinama i unosi vrijeme korištenja tog pojedinog trošila u danu, u doba veće i niže tarife i njemu taj obračun izbacuje potrošnju u satu, potrošnju u mjesecu i potrošnju u godini", rekao je predsjednik Udruge potrošača Nenad Kurtović, koji dodaje kako građani na ovaj način mogu izračunati koliko sa svojim trošilima potroše struje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još se sprema i kontrola HEP-ova obračuna

"Mi smo stavili sve primjere, klasični štednjak i stakleno-keramička ploča industrijski, da se vidi koliko on troši energije u satu i na godinu i onda će čovjek lako iskalkulirati, sad ću potrošiti 1.000 kuna više i novac će mi se vratiti za godinu ili dvije. To je ono što je do sada nedostajalo našim građanima", kaže Kurtović.

Projekt se sastoji od dva dijela. Drugi dio predviđa kontrolu HEP-ova obračuna prema brojilu, objašnjava Kurtović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dajemo u jednu istu aplikaciju obračun prema brojilu. Samo se utipka početno stanje i izbaci koliko je kuna, jednostavno se zbroji i naknadu, i PDV i sve ono što treba, da ljudi znaju kako to ide jer HEP zbraja što je ostvareno i plus ono što će se ubuduće i ljude to zbunjuje", pojašnjava Kurtović.

U 2011. bilo 119.000 prigovora na račune HEP-a

Uz izračun uskoro će se na istim internetskim stranicama moći pronaći i savjeti za građane kako uz minimalne promjene u domaćinstvu postići uštede kod potrošnje struje, bilo da je riječ o rasvjeti, pripremi ili održavanju hrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema podacima Hrvatske energetske regulatorne agencije, 2011. godine bilo je gotovo 119 tisuća prigovora na HEP-ove račune ili rate, što pokazuje da je još uvijek puno teškoća s praćenjem postojećih računa za struju. S izračunskom tablicom koja se nalazi na stranicama www.zastita-potrosaca.org ovakvi probleme trebali bi biti znatno manji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo