Svatko po svom / Todorić po Vladi: 'Ne pritišćite Ustavni sud'; premijer suzdržano, potpredsjednica Dalić u ofenzivi!

Bloger Ivica Todorić ispisao je nove retke optužbi na račun Vlade. Njegove objave prate prijetnje tužbama, koje stižu nekoliko dana prije objave rezultate revizije

23.9.2017.
18:36
VOYO logo

Todorić je prozvao Vladu da ne pritišću Ustavni sud. I dalje skrivajući dokaze, zatražio je i opet osnivanje saborskog istražnog povjerenstva. Objave Ivice Todorića prate prijetnje tužbama, a one stižu, ne slučajno, nekoliko dana prije objave revizije za koju je Ante Ramljak u programu RTL-a najavio da će biti šokantna.

Ivica Todorić opet piše! Mjeseci šutnje pa u manje od 24 sata dva puta obraćanje javnosti. Nakon paljbe po Vladi - kaže nužno je istražno povjerenstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadam se da Vlada RH neće blokirati osnivanje Povjerenstva, kao što se i nadam da neće biti pritisaka na Ustavni sud kod ocijene prijedloga o utvrđivanju ustavnosti Lex Agrokora. Bilo bi to najeklatantnije uplitanje izvršne u rad sudbene vlasti od postojanja RH", objavio je Todorić.

Pismo petkom poslijepodne iznenadilo je bivšeg predsjednika Uprave Konzuma Dragana Munjizu, koji kaže, dok su surađivali to nije bio njegov stil.

"On navodi, ne znam iz kojih podataka da je Agrokorova realizacija ove godine pala
20% s obzirom na prošlu godinu koja isto tako nije bila dobra. To je za mene zabrinjavajući podatak. Sav taj novac koji je angažiran Agrokoru jer je falio Agrokoru je novac vjerovnika. On je formalni vlasnik i vjerojatno smatra da je netko pogriješio i da se s njegovom imovinom ne postupa dobro", kazao nam je Munjiza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje, ako do tužbi dođe važno je je li Agrokor na dan stupanja izvanredne uprave imao uvjete za stečaj ili predstečaj. Da elemenata za tužbu ima smatra financijski analitičar Japunčić.

"Ali mislim da je prerano spekulirati hoće li Todorić kao formalno pravni vlasnik i dalje Agrokora poduzimati i te aktivnosti", smatra Hrvoje Japunčić, financijski analitičar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Todorić na Povjerenstvu inzistira, jer kaže Lex Agrokor je prouzročio štete od više milijardi kuna.

"To činim kao odgovoran čovjek koji je Agrokor stvorio i uspješno vodio desetljećima, sve dok u tome nisam onemogućen neodgovornom političkom silom koja je kroz  neustavni Lex Agrokor kojim je Vlada nacionalizirala privatno vlasništvo", objavio je Todorić na blogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A što bi bilo da Lex Agrokor nije donesen?

"Osobno sam mišljenja da se moglo to riješti uz postojeće modifikacije postojećeg zakonodavstva, segmenta stečajnog, odnosno predstečajnog zakona, jer proglašenje lex specialisa nosi i negativne konsekvence", ističe Hrvoje Japunčić, financijski analitičar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerojatno bi Sberbanka ušla u vlasništvo, i gospodin Alvarez bi to drastično rezao. Oni to radio školski, američki kako se to radi, ali najviše u interesu Sberbanke", smatra Munjiza.

U ovom trenutku, više od nove objave na blogu Ivice Todorića čeka se objava revizorskih izvješća poslovanja najavljena do kraja idućeg tjedna, kao i objava liste dužnika u sljedećih 60 dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reakcije Plenkovića i Dalić

Sa sinom u naručju opušteno se premijer prvo prepustio ugođaju Europskog tjedna sportam a onda olakšao dušu i Todorićevo javno optuživanje njega i njegove Vlade protumačio zapravo kao svoj plus. 

"Ja sam pet i pol mjeseci zajedno s Vladom od brojnih političkih aktera i komentatora bio optuživan da štitimo jednog čovjeka da želimo prebaciti na porezne obveznike dug jedne privatne kompanije, sad najedanput se pokazuje da sve te optužbe čini mi se da nisu točne", izjavio je Andrej Plenković,(HDZ)  predsjednik Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A potpredsjednica Vlade koja je još donedavno s Todorićem pregovarala sada o njemu ovako misli. 

"Meni izgleda kao govorenje čovjeka koji je potpunosti odvojen od stvarnosti i koji ne povezuje kakva je gospodarska  stvarnost, a kakva je stvarnost koja postoje u njegovoj glavi", izjavila je Martina Dalić, (HDZ) potpredsjednica Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pritisaka na Todorića tvrdi premijer, nije bilo. A ne zabrinjavaju ga ni sudske tužbe koje bivši šef Agrokora najavljuje.  

"Ono što smo napravili je bilo jedino moguće, nismo mi došli do Agrokora već Agrokor do nas", ističe Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A ako Todorić nije njima zadovoljan, Dalić mu je dala savjet. 

"Podsjećam, on je i dalje upisan kao vlasnik, i može u svakom trenutku doći sa sredstvima i ponuditi vjerovnicima da im isplati 40,2 milijarde kuna duga koliko je danas ta brojka,"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je situacija puno mutnija i teža nego što se mislilo preko društvenih mreža poručio je šef SDP-a Davor Bernardić. U najjačoj oporbenoj stranci Todorićev istup vide kao: 

"Evidentno je da se ovdje radi o sukobu unutar HDZ, na jednoj strani Todorić i oni koji su mu sve omogućili devedesetih godina, a s druge strane Dalić i Plenković koji pokušavaju prodati te kompanije interesnim krugovima na koji su oni vezani."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada više nitko ne može biti protiv osnivanja saborskog povjerenstva za Agrokor tvrde u SDP-u.  

"Što se nas tiče, otvoreni smo da se sve istraži ali ne želimo da rad istražnog povjerenstva utječe na temeljni rad pravosudnih tijela", izjavio je Plenković.

"U ovom trenutku jasno je da zbog čega Plenković želi onemogućiti povjerenstvo o agrokoru jer želi podijeliti plijen", ističe Gordan Maras (SDP), saborski zastupnik.

SDP ne odustaje od istražnog povjerenstva, a sada je na njihovoj strani i Ivica Todorić

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo