ŽALE SE POLJOPRIVREDNICI / Tko ubija konje oko Sunje? 'Namjerno je pucao u one koje bi trebale dobiti ždrebe'

Poljoprivrednici tog kraja tvrde - ima tu i druga priča - o konjima se ne brine i rade štetu na poljima

3.2.2021.
15:50
VOYO logo

U Sisačko-moslavačkoj županiji, oko Sunje, u posljednjih je nekoliko tjedana ubijeno 8 konja.

Vlasnik svima isti. Poljoprivrednici tog kraja tvrde - ima tu i druga priča - o konjima se ne brine i rade štetu na poljima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krdo od inače 150 hrvatskih hladnokrvnjaka samo je prošlog tjedna smanjeno za četiri konja. Ustrijeljeni su na ispaši, a počinitelj ovog zločina nije imao milosti ni za bređe kobile.

"Baš je namjerno pucao u one koje bi trebale uskoro dobiti ždrebe. Životinje se muče dva tri dana, izbace ga van i umiru u još većim mukama. Odvratno, odvratno", rekao je vlasnik konja Zlatko Ovanin. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slučaj istražuje policija

Slučaj istražuje i policija.

"Konji su najprije ustrijeljeni kod Strmena, a zatim kod Crkvenog Boka, gdje su bili na ispaši. Policija traga za počiniteljem toga kaznenog djela. Ustrijeljena su grla autohtone pasmine hrvatskog hladnokrvnjaka istog vlasnika, koji štetu procjenjuje na 120.000 kuna", kazala je Maja Blažević, službenica za odnose s javnošću PU sisačko-moslavačke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlasniku krda do sada je ubijeno 30 konja.

Poljoprivrednici se žale 

Na njih se najviše žale poljoprivrednici, jer na mjestima gdje je slabo ograđeno konji izlaze na polja i rade štetu na usjevima, pa čak i u selu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Meni su došli na rub stavlja, pregrizli plastiku i pojeli nekoliko bala sijena. Pa zamislite da radite za nešto, to preko noći nestane i ne možeš nahraniti svoju stoku", rekao je Zoran Mazalica iz Crkvenog Boka. 

Vlasnik tvrdi da su ovakvi slučajevi rijetki i da svima već godinama nudi rješenje. "Ne bježim od toga, oni se nekad provuku. Ali ako se ispostavi da su moji konji napravili štetu, mi smo u dogovoru, ja to sve iskompenziram", kaže Ovanin. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, kako kažu poljoprivrednici, još se nisu naplatili jer vlasnik ne priznaje da štetu rade upravo njegovi konji. Gubitke najviše osjeća ratar koji obrađuje 80 hektara zemlje. Vlasnik konja i on već su godinama na sudu.

"Mi ne možemo dokazati da su njegovi konji. Mi bi ih onakve divlje prvo trebali uloviti i provjeriti čip, a oni bježe. Samo šteta na mojim poljima je dva-tri milijuna kuna, pa to nije mala stvar, živim od ovog posla", kaže poljoprivrednik Josip Macak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljuti poljoprivrednici smatraju kako je ubojica konja netko kome je prekipjelo, no više će se znati tek po završetku istrage.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo