Posljedice bure desetljeća / Tko je odgovoran ako vam stablo padne na auto i kako tražiti odštetu?

Image
Foto: Pixsell

Mogućnost prijave štete još uvijek ne znači da je proglašena elementarna nepogoda

25.2.2019.
17:13
Pixsell
VOYO logo

Protekla dva dana glavna tema mnogima je bila bura desetljeća. Danas se bura lagano stišava, no zbrajaju se štete.

Žurne službe imale su cijelu subotu posla, odrađeno je preko tisuću poziva građana, a bilo je svega, od stabala popadalih na automobile, kontejnera koji su se sudarali s parkiranim vozilima, izbijenih prozorskih stakala… Zato dva dana kasnije osiguravajuće kuće imaju pune ruke posla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problem Splićana - parking!

Odgovor je zapravo vrlo jednostavan, u slučaju stabla odgovoran je vlasnik stabla, u slučaju kontejnera, pogađate – vlasnik kontejnera.Već i ptičice na grani znaju da je parking veliki problem brojnih građana Splita. Svi oni koji nemaju svoju garažu ili dvorište, a takvih je mnogo, iz dana u dan muku muče gdje ostaviti svog limenog ljubimca. Neki se tako dobro izvrte oko zgrade, po ulici (ovisno o tome gdje žive), pa nerijetko automobil završi pod nekim stablom, u slučaju olujne bure i doslovno. I što onda, pitanje je tko je odgovoran za štetu kada na auto zaista padne stablo, ili pak doživi bliski susret s, recimo, kontejnerom?

VEZANE VIJESTI:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Dramatično u Dalmaciji: Pogledajte koje je posljedice ostavila jedna od najjačih bura

Image

Dramatično u Dalmaciji: Pogledajte koje je posljedice ostavila jedna od najjačih bura

"Procedura je takva da ovisi kome pripada to stablo ili kontejner. I onda se može eventualno kad se sazna tko je u nadležnosti po tom pitanju, pokrenuti postupak odnosno polica aktivirati. Znači, karikiram, stablo je u, tu u Zagrebu je klasični primjer Zagrebački holding, jer je negdje uz cestu ili tako nešto, i onda se po njihovoj polici, ovisno jesu li naš osiguranik, ili se nađe koje je pripadajuće osiguravajuće društvo, kod njih dostavi zahtjev", pojasnio je Mladen Mesec iz Croatia Osiguranja.

Uvijek je dobro imati neku službenu zabilješku

Zanimalo nas je i je li bitno imati i neku službenu zabilješku, recimo od policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To ovisi o pojedinoj šteti, ali uvijek je u takvim slučajevima dobro imati nekakvu zabilješku. Ljudi moraju također saznati kome se obratiti", kazao je Mesec.

Osiguravajuće kuće pune su posla, barem što se područja pogođenih burom tiče.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U principu, uvijek kad su vremenske nepogode, onda nam poslije toga bude povećan broj zahtjeva", zaključio je Mesec.

Prijavite štetu Gradu

Građani Splita koji su pretrpjeli štetu od olujnog i orkanskog vjetra koji je puhao tijekom 23. veljače 2019. godine mogu prijaviti štetu u svom gradskom kotaru ili mjesnom odboru zaključno s ponedjeljkom 4. ožujka 2019. godine. Tajnici GK odnosno MO dat će im na ispunjavanje obrasce o prijavi štete od elementarne nepogode kao i privolu za obradu osobnih podataka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mogućnost prijave štete još uvijek ne znači da je proglašena elementarna nepogoda, ali će temeljem prikupljenih podataka Gradsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda moći procijeniti visinu štete te izvijestiti Gradonačelnika koji će se, ovisno o ispunjenju uvjeta za proglašenje elementarne nepogode sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda (NN 16/19) obratiti Županu.

Prijavitelji štete mogu obrasce s prijavom štete i privolom donijeti i osobno na protokol Grada Splita, Obala kneza Branimira 17. Naime, svi potrebni obrasci nalaze se na web stranci Grada Splita, piše Splitski dnevnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo