TKO JE ČOVJEK KOJI BI MOGAO POSTATI NOVI ZAGREBAČKI NADBISKUP? / Samozatajni biskup koji se potpuno razlikuje od Bozanića

Image
Foto: PIXSELL

Biskupa Kutlešu smatra se samozatajnim, a nije zabilježeno niti jedno njegovo istupanje vezano za politiku

20.11.2018.
20:32
PIXSELL
VOYO logo

Ono o čemu se već neko vrijeme nagađa, prošlog je tjedna gotovo pa potvrđeno - zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić odlazi s te funkcije, a na njegovo mjesto dolazi porečko-pulski biskup monsinjor DraženKutleša.

Nakon što su hrvatski biskupi završili svoj pohod 'Ad limina apostolorum', papa Franjo primio je odvojeno kardinala Bozanića, što i nije posve neuobičajeno. No, ono što odudara od ustaljene prakse jest činjenica da je Papa dan poslije razgovarao i s monsinjorom Kutlešom, što su mnogi shvatili kao naznaku promjena unutar crkvene hijerarhije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZAGREBAČKI NADBISKUP KARDINAL BOZANIĆ ODLAZI OKO USKRSA? /

Papa Franjo već ima zamjenu za njega

Image
ZAGREBAČKI NADBISKUP KARDINAL BOZANIĆ ODLAZI OKO USKRSA? /

Papa Franjo već ima zamjenu za njega

"To potvrđuje sve ono što se može čuti, tj. prije odlaska naših biskupa u Rim govorilo se da bi kardinal Bozanić mogao otići oko Uskrsa, a to je onda upravo to", rekli su izvori s Kaptola.

Image
Foto: PIXSELL
Image
Foto: PIXSELL

PIXSELL

Riješio spor župe Dajla

Još u srpnju je Net.hr-ova Đurđica Klancir pisala kako se o najizglednijem Bozanićevom nasljedniku u pravilu izgovaraju riječi hvale. Riječ je o čovjeku besprijekorne biografije o čemu svjedoči i činjenica da je bio najmlađi hrvatski biskup kad ga je na tu poziciju imenovao papa Benedikt XVI.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pravi je lijek u molitvi, ljubavi u međusobnom praštanju, osluškivanju narodne duše i upornom radu za opće dobro", rekao je biskup Kutleša u propovijedi tijekom zaređenja krajem 2011. godine.

Upravo je biskup Kutleša prije tri godine naslijedio kardinala Bozanića na funkciji tajnika Komisije Hrvatske biskupske konferencije za odnose s državom, a smjena s jedne od najmoćnijih pozicija u crkvenoj hijerarhiji označila je i početak kraja Bozanićeve vladavine Crkvom u Hrvata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, porečko-pulski biskup, koji se školovao u Hrvatskoj, Italiji i Bosni i Hercegovini, uspio je riješiti dugogodišnji spor župe Dajla o pravu raspolaganja zemljištem (u koji su bili uključeni i Vatikan i RH i talijanski benediktinci).

Image
Foto: PIXSELL
Image
Foto: PIXSELL

PIXSELL

Distanciran od politike

Oni koji su imali prilike upoznati ovog biskupa rođenog u Tomislavgradu kažu da je praktična i skromna osoba. Smatra ga se samozatajnim, poštenim, a nije zabilježeno niti jedno njegovo istupanje vezano za politiku. Vjeruje se da će zadržati distancu od domaće politike, ono što se često znalo prigovoriti kardinalu Bozaniću, a istovremeno će ostati lojalan i dosljedan provoditelj politike iz Vatikana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teologinja AnnaMariaGruenfelder ipak je upozorila na čest nesrazmjer između očekivanja i stvarnosti, jer je i Bozanić bio dočekan s velikim očekivanjima i uvjerenjima da donosi promjene.

Image
Foto: PIXSELL
Image
Foto: PIXSELL

PIXSELL

"Svako novo lice suočava se s očekivanjima i nadama koje su nerijetko nerealne i neizvedive. Neizvedive zato što se mentalitet onoga, kojem su upućene, ne podudara sa sposobnostima, kakve ispunjavanje nada i projekcija zahtijeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biskupi svoje imenovanje duguju Papi, i oni misle da se moraju "poslušno pokoravati", čak i kad bi sami shvatili da su imenovani na pogrešno mjesto i u pogrešno vrijeme. Malo više nezavisnosti biskupskih kandidata bilo bi u skladu s modernijim profilom biskupa kakvi su danas potrebni", rekla je u srpnju za Net.hr Gruenfelder.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo