uzoran još iz školskih klupa / Tko je Andrej Plenković? Razgovarali smo s njegovim suradnicima, učiteljicom i novinarima koji su ga pratili u Bruxellesu

Razgovarali smo s njegovim suradnicima, s njegovom učiteljicom, s novinarima koji su ga pratili u Bruxellesu, ali kao i uvijek pravi odgovor zna samo nebo tj. zvijezde, pa smo i njih konzultirali

10.10.2016.
22:29
VOYO logo

Diplomat kojem se nije davala velika šansa u političkoj areni, javnost, ali i stranku uspio je uvjeriti u suprotno - i postati mandatar nove vlade.

No tko je zapravo budući hrvatski premijer?  Miroslav Smetiško s Plenkovićem surađuje već tri godine i za njega ima samo riječi hvale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ima visoke kriterije koje se kolege i ja trudimo ispunit na svakodnevnoj bazi. Naučio nas je jednom respektu prema radu i finalnom outputu", izjavio je Miroslav Smetiško, asistent predsjednika HDZ-a.

Sličan ovakav - Plenkovićev diplomatski govor - često se doživljava kao dosadan. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja moram priznati da sam i ja kao novinar uvijek želio onako jasne i sočne izjave pa sam isto nekada imao dojam da možda predugačku, prebirokratiziranu rečenicu ima, ali mislim da je to njegova obrana, to je neka njegova ljuštura", smatra Tomislav Krasnec, novinar.

Suradnici tvrde - u toj ljušturi skriva se pravi Andrej koji itekako ima osobnost, a ona uključuje i ljubav prema modernoj glazbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Evo kao jednu od tih crtica mogu istaknuti evo nedavnu. U četvrtak, tj. petak predsjedništvo nacionalno vijeće sjednica i gdje smo se zapravo dogovorili da ćemo unijeti jednu inovaciju u našu suradnju pa smo evo pustili jednu pjesmu od norveškog DJ-a Stole The Show", dodaje Smetiško.

Tomislav Krasnec zna da Plenković dobro pazi da ne ponizi pobjeđene - kao u slučaju kada je na nogometnom turniru europarlamentaraca Hrvatska pobjedila Švedsku 6 naprema 1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On je čak i zabio jedan gol, ali njegov prvi komentar je bio: 'Da ih nismo možda malo previše nakantali?' Dakle čak i u nekoj pobjedi onako pokazuje neku obzirnost i diplomatičnost", dodaje Krasnec.

Takav je bio još u školskim klupama tvrdi njegova razrednica iz osnovne škole Jordanovac u Zagrebu. Od 32 učenika on je bio najpristojniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bio je toliko savjestan i uporan da se njemu nije mogla dogoditi loša ocjena. Stvarno je bio jako vrijedan", kazala nam je Marica Šafran, razrednica Andreja Plenkovića.

Najbolje su mu išli jezici, pogotovo engleski, A bio je nadaren i za sport.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I volio je igrati košarku i u stanu kod nekoga i za vrijeme odmora", dodaje učiteljica.

Poput prijašnjeg predsjednika HDZ-a i Plenkovića je u stranku 2011. upisala tadašnja predsjednica Jadranka Kosor. No on se - u političkoj utakmici - od Karamarka -   
barem za sada, snalazi bolje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U europskom parlamentu imao je verbalni okršaj s tadašnjim vođom euroskeptika koji je Hrvate optužio da su se prodali Bruxellesu.

"Zemlja koja se godinama borila za svoju neovisnost nakon 20 godina sada ju je predala ovim ljudima ispred nas", kazao je prije dvije godine Nigel Farage, europarlamentarac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković mu je spustio podsjetivši ga da novce čuva u poreznoj oazi.

"Nije nikada bio u Hrvatskoj prije 2011. a pokušao nam je patronizirati raspravu i strateški cilj od 20 godina. Savjetujem mu da drži svog Isle of man", odgovorio mu je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proročica Vera Čudina kaže kako se radi o izuzetno inteligentnoj osobi koja donosi promišljene odluke. No budućnost mu ipak nije sklona. 

"Ja bih mu preporučila da se čuva jako jedne osobe, koja mu puše u lice, a kasnije će mu puhati u vrat, a vrlo je blizak sa tom osobom", kazala je proročica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko bi Plenkoviću mogao stisnuti bananu Čudina ne otkriva, ali novi mandatar već je pokazao da zna zabiti kada se to najmanje očekuje...

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo