Zbogom Tito! / Nakon Hasanbegovićeve, dobili smo još jednu verziju priče o ukradenoj ploči Trga maršala Tita

Nakon što je sudjelovao u micanju Tita, Bandić kao antifašističku kompenzaciju najavljuje dizanje biste Ivi Loli Ribaru. Doduše, Bandić smatra da su Ribara ubili četnici, a zapravo su ga ubili Nijemci, ali tko će sad znati tko je koga.

4.9.2017.
22:30
VOYO logo

Zbogom Tito, najljepši zagrebački trg sada je i službeno Trg Republike Hrvatske. Tito je pao u manje od sat vremena. Točno u 14:20 objavljena je odluka u službenom glasilu grada zagreba, a u 15:10 komunalni su redari već marljivo odrađivali posao. Ovo je bila možda i najbrža reakcija gradskog ureda, s obzirom da iz istoga mi od 14.20 do sad još nismo dobili odgovor ni na jedno pitanje u vezi ploče. A iz prvog reda skidanje ploče gledao je onaj koji je promjenu imena isposlovao.

“Vidite, vrlo jednostavno, doduše četvrt stoljeća prekasno, a za pola godine se više nitko neće sjećati ovih kvazi kontroverzi kojim svjedočimo posljednjih dana”, rekao je Zlatko Hasanbegović, predsjednik Odbora za imenovanje trgova i ulica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Doduše, možda se najveća kontroverza dogodila na svadbi Velimira Bujanca prije 3 dana - ploču trga maršala Tita dobio je kao vjenčani poklon od Hasanbegovića. Pa je logično pitanje - je li mu zastupnik gradske skupštine poklonio ukradenu ploču?

“To je marcipanska ploča i zapravo ona je slatka, može se čuvati za uspomenu i može se pojesti u obliku kolaća. Znaći to nije ona ploča nezakonito skinuta? Ne, naravno, ja o tome ne znam ništa”, kazao je Hasanbegović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije izgledala slatko pa smo posjetili vlasnika kafića u koji često zalazi Hasanbegović, a koji je ploču prije 20 dana ukrao. A on ima još nevjerojatniju priču. Od ukradene ploče je dao izraditi repliku za 500 kuna, i dao je Hasanbegoviću da je pokloni Bujancu.  A original je tvrdi, dao muzeju grada Zagreba.

“Ja sam pustio ljudima nek imaju kruha i igara..Ta replika je plaćena 500 kuna, netko je taj posao morao odraditi, jel me razumite? i kad nije mogao onda su meni stavili, ja sam je napravio u jedan dan”, rekao je ugostitelj Neven Brajković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za krađu ploče zasad - nikom ništa. Policiji je Brajković rekao da ploča više - nije kod njega. A policijski zapisnik je tek poslan Općinskom državnom odvjetništvu i gradskom komunalnom redarstvu.

“Ja imam jedno pismo, znate ono poštar bio poštar nije bio, ja to nisam išao vidjeti, možda je i kaznena prijava”, dodaje Brajković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu ploče ostaju glavna tema.

“Ja očekujem o vlade RH da ukloni sve ploče totalitarnih sustava, mislim da ovih dana to treba biti riješeno, i da se počnemo baviti budućnošću”, rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A na kraj povijesti želi stati novim spomenicima, i to, izgleda, u pratnji 7 sekretara skoja i Lole Ribara. Njega Prvog vraća na mjesto na kojemu je stajala bista, i to za mjesec dana.

“Ne može vratiti glavu koju je netko uzeo, ali možemo otkupiti prava od Koste Radovanija i to složiti kako bog zapovijeda. Ne znam dali znate da su četnici na Glamočkom polju ubili ivu Lolu Ribara”, kazao je Bandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali prije davanja izjava gradonačelnik bi možda trebao malo bolje proučiti povijest.

Bolji učenici već u 8. razredu osnovne škole mogu naučiti da je Ivo Lola Ribar stradao krajem 1943. u Glamočkom polju na putu za Kairo, međutim od bombe iz njemačkog aviona. Četnici su ubili Ivana Gorana Kovačića. Tri imena, pa se gradonačelnik možda zabunio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obračunima s povijesnim ličnostima na zagrebačkim ulicama očito nije kraj.

“O tome će se ozbiljno raspravljati. Znači hoće o Masaryku? Ali sigurno neće skupština biti mjesto za ičiji politički egzibicionizam”, kaže Hasanbegović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Masarykova ulica, koja ime nosi po prvom predsjedniku Čehoslovačke, Hasanbegoviću je očito sljedeće meta. Na susjednom Trgu Republike Hrvatske posao je završio. Nakon današnje ekspresne akcije ostale su tek male ploče s kućnim brojevima i gomila dokumentacije za sve one koji tu žive.

ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo