Propast Thomasa Cooka / Tisuće turista zapelo u Hrvatskoj: 'Moram se vratiti na posao, a uopće ne znam kamo letimo'

19 milijuna putnika godišnje koristilo je hotele, resorte i zrakoplove Thomasa Cooka

24.9.2019.
7:46
VOYO logo

Stope rasta hrvatskog turizma prilično dobro prate i stope rasta svjetskog turističkog tržišta na kojemu svake godine putuje sve više i više ljudi. Lani je primjerice  svijetom putovalo ukupno milijardu i 400 milijuna ljudi. A njih skoro 20 milijuna putovalo je preko najstarije turističke agencije na svijetu - Thomas Cook. Sve do jučer, kad je objavljeno kako je Thomas Cook propao. 

Agencija se srušila pod teretom duga od 1,7 milijardi funti, a bez posla je trenutno ostalo oko 21. tisuću ljudi. Ipak trenutno je u najvećem problemu oko 600 tisuća turista diljem svijeta koji ne znaju kako će se vratiti kući jer su otkazani i svi letovi u Cookovom aranžmanu. Stoga je koordinaciju njihova povratka pruzela britanska vlada, a jedan dio njihovih turista šokantna vijest zatekla je i u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANA VIJEST

Berlin, Dizeldorf, Majorka, Dubrovnik, Split, Cipar....600.000 putnika diljem svijeta upalo je u probleme. Propao je Thomas Cook, ali i njihove karte. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sutra se vraćam na posao, ali ne znamo kamo letimo, trebali bismo letjeti za Glasgow, ali rekli su nam da sada letimo za Birmingham", kazao je u ponedjeljak Ken, putnik u Mallorci.

"Revoltirana sam, bas sam revoltirana. Ne znam što da kažem, a da budem sasvim iskrena. Ovo nam je prvi zajednički odmor", kaže jedna putnica iz Londona. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Samo su nam rekli da su otkazali sve rezervacije koje smo napravili s Thomasom Cookom. Sada se samo pitam postoji li šansa za rezervaciju u zadnjoj minuti, barem za let", priča Pamela, putnica iz Dusseldorfa.

1400 Britanaca zaglavilo je u Hrvatskoj, ali ako već nisu - uskoro će kući.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče zadnjeg leta, on je doveo 134 putnika, međutim britanske vlasti su se pobrinule da već organiziraju svoje predstavnike koji će davati sve potrebne obavijesti putnicima kako će se vratiti svojim kućama", govori Frano Luetić, direktor Zračne luke Dubrovnik.

Tridest godina Thomas Cook je partner domaćoj agenciji Atlas. Dio putnika i sada je zaglavio u njihovom aranžmanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trenutno imamo 150 gostiju u odlasku, najviše u Dalmaciji. Sve se odvija regulatorno i napravit ćemo sve da gostima ostane dobar utisak na Hrvatsku", rekla je Nikolina Frklić, voditeljica marketinga Atlasa.

19 milijuna putnika godišnje koristilo je hotele, resorte i zrakoplove Thomasa Cooka. 21 tisuća ljudi ostala je bez posla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo