TEMPERATURNI PAKAO / DHMZ upozorio: Razina UV zračenja bit će veoma opasna, ovi gradovi su na udaru

Image
Foto: Ivana Ivanović/Pixsell/DHMZ

Donosimo detalje kako se ponašati na ovakvim vrućinama i što napraviti ako osjetite tegobe

17.6.2024.
14:11
Ivana Ivanović/Pixsell/DHMZ
VOYO logo

Danas nas čeka sunčano, vrlo toplo i vruće. Uz jači razvoj oblaka lokalno su mogući kratkotrajni pljuskovi, uglavnom na istoku, a temperature će biti između 27 i 31 °C, objavio je Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

No pravi pakao tek nam slijedi jer već u utorak živa u termometru mogla bi doseći i 31 stupanj. Posvuda će biti sunčano i pretežno vruće. No kako tjedan bude odmicao, bit će sve toplije, a prema procjenama DHMZ-a temperature će doseći ponegdje i 40 Celzijevaca, objavljen je i popis gradova u kojima će biti najtoplije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već u srijedu će temperatura ponegdje prelaziti 35 stupnjeva. U petak ide još i gore - 38 stupnjeva očekuje se na krajnjem jugu i to u Pločama te na Korčuli, ali i u Kninu te u Slavonskom Brodu na istoku. Stupanj topliji mogli bi biti Sisak i Brač, a rekorder bi mogao biti Karlovac. Tamo se očekuje visokih 40 stupnjeva Celzijevih stupnjeva.

DHMZ je upozorio na opasnost od toplinskog vala tijekom četvrtka, a tijekom petka opasnost će biti i vrlo velika, naročito to vrijedi za Osijek, Zagreb, Karlovac, Split i Dubrovnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

No mukama nije kraj. Naime, DHMZ upozorava da će indeks UV zračenja biti iznimno visoka.

U utorak će tijekom dana opasnost od UV zračenja biti između 6 i 8 što se smatra visokom i vrlo visokom opasnosti. Dan ranije bit će još i gore te će opasnost od UV zračenja biti 7, a na moru i viša ćer je indeks zračenja biti 8.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitava Hrvatska zavcrvenjet će se tijekom petka jer se očekuje indeks UV zračenja od osam posvuda.

Image

Zato se preporuča da se maksimalno smanji boravak na suncu između 11 i 16 sati, a djeca u to doba mogu dobiti opekline za manje od 10 minuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar izdao je preporuke kako se zaštiti od vrućine. Naveli su da je pri Ministarstvu zdravstva izrađen je Protokol o postupanju i preporuke za zaštitu od vrućine te su vrlo detaljno naveli kako se ponašati.

Rashladite svoj dom

Nastojte rashladiti prostor u kojem živite. Mjerite sobnu temperaturu između 8 i 10 sati, u 13 sati i noću nakon 22 sata. Idealno bi bilo sobnu temperaturu držati ispod 32°C danju i ispod 24°C noću. To je posebno važno za djecu ili ako ste osoba starija od 60 godina ili ako imate kronične zdravstvene probleme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
EKSTREMNE TEMPERATURE /

Iznad Hrvatske stvara se toplinska kupola! Sredinom tjedna i do plus 40

Image
EKSTREMNE TEMPERATURE /

Iznad Hrvatske stvara se toplinska kupola! Sredinom tjedna i do plus 40

Koristite hladniji noćni zrak da rashladite svoj dom. Otvorite sve prozore ili rolete tijekom noći i ranih jutarnjih sati kada je vanjska temperatura niža (ako je to moguće).

Smanjite količinu vrućeg zraka unutar stana ili kuće. Danju zatvorite prozore i rolete (ako ih imate), naročito one koji su okrenuti prema suncu. Ugasite sva umjetna svjetla i što je više moguće električnih uređaja. Stavite zaslone, draperije, tende na prozore koji dobivaju jutarnje ili popodnevno sunce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objesite mokre ručnike kako biste rashladili zrak u prostoriji. No, nemojte zaboraviti da se time povećava vlažnost.

Ako imate uređaj za rashlađivanje (air-conditioning), zatvorite vrata i prozore kako ne biste trošili više energije nego što je potrebno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Električni ventilatori mogu pružiti olakšanje i osvježenje, ali ako je temperatura iznad 35 °C, neće spriječiti bolesti vezane uz velike vrućine. Važno je piti dovoljno tekućine, ali ne naglo.

Image
Foto: Zvonimir Barišin/Pixsell

Klonite se vrućine

Sklonite se u najhladniju prostoriju vašeg stana/kuće, posebno noću. Ako vaš stan/kuću ne možete držati hladnim, provedite dva do tri sata dnevno u hladnom prostoru (npr. javna zgrada koja je hlađena). Izbjegavajte izlazak u najtoplijem dijelu dana. Izbjegavajte naporan fizički rad. Ako morate naporno raditi činite to u najhladnije doba dana, što je obično u jutro između 4 i 7 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potražite sjenu

Ne ostavljajte djecu ili životinje u parkiranom vozilu. Redovito koristite kreme sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja. Naročitu brigu valja posvetiti novorođenčadi i maloj djeci. Za njih treba koristiti zaštitne kreme s najvećim faktorom. Prilagodite svoje izlaganje sunčevom UV zračenju uvažavajući dnevne promjene vrijednosti UV indeksa.

Rashladite tijelo i pijte dovoljno tekućine

Izbjegavati boravak na suncu u razdoblju od 10 do 17 sati, osobito djeca, trudnice, starije osobe i srčani bolesnici te bolesnici oboljeli od šećerne bolesti. Tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi. Druga mogućnost je zamatanje u hladne mokre ručnike, hladiti se mokrom spužvom, kupke za noge, itd. Nosite laganu, široku i svijetlu odjeću od prirodnih materijala. Ako idete van, stavite šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočale. Koristite laganu posteljinu, plahte, po mogućnosti bez jastuka - kako biste izbjegli akumulaciju topline.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pijte redovito i izbjegavajte alkohol i napitke s previše kofeina i šećera. Jedite češće male obroke. Izbjegavajte hranu bogatu bjelančevinama.

Pomognite drugima

Posjetite obitelj, prijatelje i susjede koji većinu vremena provode sami. Osjetljive osobe mogle bi zatrebati pomoć tijekom vrućih dana. Razgovarajte o toplinskom valu s vašom obitelji. S obzirom na svoje zdravstveno stanje i aktivnosti svaki član obitelji treba znati koje mjere zaštite mora poduzeti. Ako je netko koga poznajete pod rizikom, pomognite mu da dobije savjet i podršku. Starije osobe i bolesnike koji žive sami treba posjetiti barem jednom dnevno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako uzimaju lijekove, provjerite s liječnikom koji ih liječi kakav utjecaj ti lijekovi mogu imati na termoregulaciju i ravnotežu tekućine u tijelu. Položite tečaj prve pomoći kako biste naučili što poduzeti u slučaju toplinskog udara i ostalih hitnih stanja. Svatko mora znati kako reagirati.

Ako imate zdravstvene probleme

Držite lijekove na temperaturi ispod 25 °C ili u hladnjaku (pročitajte upute o skladištenju lijeka u uputi o lijeku). Zatražite liječnički savjet ako imate neku kroničnu bolest ili uzimate više lijekova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Zvonimir Barišin/Pixsell

Ako se Vi ili drugi oko Vas osjećaju loše

Tražite pomoć ako imate vrtoglavicu, slabost, nemoć, tjeskobu ili ste izrazito žedni i imate jaku glavobolju. Što prije otiđite u hladniji prostor i mjerite temperaturu. Popijte vodu ili voćni sok da nadoknadite tekućinu. Smirite se i legnite u rashlađenu prostoriju ako imate bolne grčeve, najčešće u nogama, rukama ili trbuhu, često nakon provedenog rada ili vježbe u vrlo vrućem vremenu, pijte tekućinu koja sadrži elektrolite, a u slučaju da grčevi ostanu prisutni duže od jednog sata, potrebna je medicinska pomoć. Savjetujte se s liječnikom u slučaju drugih tegoba ili ako opisane tegobe duže traju.

Ako član vaše obitelji ili osobe kojima pomažete imaju vruću, suhu kožu ili delirij (nerazumno razgovaraju i nemirni su), grčeve i/ili su bez svijesti odmah zovite liječnika ili hitnu pomoć. Dok čekate, osobu smjestite u hladnu prostoriju u vodoravan položaj, podignite joj noge i kukove, odstranite odjeću i počnite s vanjskim hlađenjem, kao što su hladni oblozi na vrat, pazuhe i prepone uz ventilator i špricanje kože vodom temperature 25 do 30 °C. Mjerite temperaturu tijela. Hladite osobu dok se tjelesna temperatura ne spusti ispod 38 °C. Nemojte dati acetilsalicilnu kiselinu ili paracetamol. Osobe bez svijesti postavite u bočni ležeći položaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO Oprez, stižu nam paklene vrućine. Kuhat ćemo se i iznad 35 stupnjeva

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo