EKSTREMNE TEMPERATURE / Iznad Hrvatske stvara se toplinska kupola! Sredinom tjedna i do plus 40

Image
Foto: Severe Weather Europe

Predviđa se da će se prvi značajniji toplinski val ljeta 2024. proširiti velikim dijelom Europe. Najekstremnije temperature predviđaju se za srednju Europu i Balkanski poluotok. Najgore će biti sredinom tjedna

17.6.2024.
9:53
Severe Weather Europe
VOYO logo

Prvi mjesec meteorološkog ljeta 2024. započeo je vlažnim i hladnim vremenom u većem dijelu Europe. Jedina regija u kojoj je vrijeme bilo ljetno bila je jugoistočna Europa. Ipak, čini se da je barem na neko vrijeme došao kraj kiši, ali kreće toplinski val u južnoj, središnjoj i istočnoj Europi, piše Severe Weather Europe.

Predviđa se da će se temperature popeti i do viših 30 stupnjeva u mnogim zemljama, a negdje bi mogle prijeći i 40 Celzija prvi put ovog ljeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najekstremnije temperature predviđaju se za srednju Europu i Balkanski poluotok. Diljem Europe najgore će biti sredinom tjedna.

I dok je u jednom dijelu Europe bila ogromna količina kiše koja je čak dovela i do poplava, iznimka je bila na krajnjem južnom Balkanu i jugoistočnoj Europi. Ekstremno visoke temperature zahvatile su Grčku i Tursku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
DISAT ĆEMO NA ŠKRGE /

U Hrvatsku stiže toplinski val: Bit će pakleno vruće, temperature idu i preko 35 stupnjeva

Image
DISAT ĆEMO NA ŠKRGE /

U Hrvatsku stiže toplinski val: Bit će pakleno vruće, temperature idu i preko 35 stupnjeva

Noću je temperatura bila oko 30 stupnjeva, a danju je dosegla vrhunac od najnižih do srednjih 40 stupnjeva.

Na udarni dan, 13. lipnja, čak 34 meteorološke postaje imale su maksimalnu temperaturu iznad 42 Celzija, 136 postaja iznad 40 Celzija i 322 postaje iznad 35 Celzija u Grčkoj na udarni dan, 13. lipnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Milosu je je zabilježeno nevjerojatna 44 Celzija. Bilo je izuzetno vruće i južnije od Alžira i Libije do Bliskog istoka, uključujući Tursku. Tamo je rekord bio u Mansionu s 45,7 Celzija.

Najtoplija noć u povijesti zabilježena je u libijskom Bengaziju, gdje je minimalna temperatura iznosila 32,3 Celzija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj tjedan se predviđaju se iznimno visoke temperature u cijeloj srednjoj Europi, na Balkanu i istočnoj Europi, s vrhuncem od 40 Celzija. Dalje prema zapadu i sjeveru, temperature će ostati blizu ili ispod prosjeka za sredinu lipnja.

Image
Foto: Severe Weather Europe

Na tisuće postaja obarale su rekorde zbog toplinske kupole

Glavni razlog nadolazećeg toplog vala je stabilan uzorak u visini, poznat kao toplinska kupola, a događa se kada se uspostavi dugo razdoblje stabilnog vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toplinske kupole svake godine uzrokuju velike toplinske valove na globalnoj razini. Prošlog ljeta bilo je posebno jakih toplinskih valova, koji su se nastavili u rujnu i listopadu. Bilo je na tisuće postaja koje su obarale rekorde, a temperaturne anomalije često su bile izvan granica.

Na globalnoj razini, temperature od siječnja do lipnja bile su znatno iznad višegodišnjih prosjeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obično je toplinska kupola glavno i najdominantnije obilježje ljetnih vremenskih obrazaca u Europi i Sjevernoj Americi. Ipak, može se dogoditi i u jesen.

Ovaj specifični izraz se koristi kada se radi o širokom području visokotlačnih parkova na velikom dijelu kontinenta. Ako je događaj posebno stabilan i ekstreman, obično ostaje nekoliko dana ili tjedana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toplinska kupola djeluje poput poklopca na loncu. Opsežna toplinska kupola hvata znatno topliju zračnu masu na svim razinama ispod, gurajući njezine slojeve prema tlu. Zbog toga zračna masa postaje suha i znatno se zagrijava kako dolazi do najnižih nadmorskih visina.

Toplinski val povezan s toplinskom kupolom stvara lijepo, stabilno vrijeme i često suhu zračnu masu s minimalnim izgledima za padaline ili čak oblake. To se događa zbog tonuća zraka u središtu toplinske kupole, što dovodi do porasta temperature.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osobito tijekom sušnog ljeta, suše i toplije vrijeme stvara znatno povećanu opasnost od šumskih požara zbog razvoja suše. Ili dodatno pogoršanje tekućih, već postojećih, sušnih uvjeta.

Toplinska kupola često je krivac za smrtonosne toplinske valove diljem svijeta, budući da užarena i pretjerana vrućina obično traje jako dugo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Severe Weather Europe

Prvi značajniji toplinski val ljeta 2024. proširio se na srednju i istočnu Europu

Kako ulazimo u sredinu lipnja, opća vremenska situacija u Europi ukazuje na stabilnije, ali znatno toplije uvjete. Uz jačanje toplinske kupole i širenje iz mediteranske regije u srednju i istočnu Europu, zračna masa bit će puno toplija nego ranije ovog mjeseca.

Prvi značajniji toplinski val meteorološkog ljeta 2024. razvit će se od utorka do subote. Na veliki dio europskog kontinenta donijet će anomalno toplu zračnu masu, a od srijede do petka najtoplija će zračna masa stizati od Italije prema središnjem Balkanu, Njemačkoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj i Poljskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poslijepodnevne temperature bit će znatno iznad prosjeka za ovo razdoblje, lokalno i više od 10 Celzija.

Iako toplinski val (za sada) neće dugo potrajati, zračna će se masa prilično dramatično zagrijati u usporedbi s uvjetima koje je Europa doživjela do sada ovog mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Temperature će se znatno zagrijati u Italiji, Njemačkoj, Hrvatskoj, Sloveniji, Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj. Od srijede do petka, predviđa se da će najviša poslijepodnevna temperatura doseći srednjih 30 stupnjeva, sa svakim danom sve toplijim prema vrhuncu toplinskog vala u petak.

U četvrtak i petak očekuje se vrlo vruće vrijeme i diljem zemalja sjevernog Balkana, a najviše temperature nad Hrvatskom će se približiti 40 stupnjeva. Okolna regija također će iskusiti temperature do viših 30 stupnjeva oba dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sljedećeg vikenda stiže nam osvježenje sa zapada, a temperature će se vratiti na uobičajene vrijednosti za lipanj, od 20 do 30 stupnjeva.

Postoje neki nagovještaji da će toplinski val ponovno početi jačati krajem lipnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na topao val koji dolazi do sredine tjedna, zračna masa će se zagrijati ispred fronte i kombinirati sa snažnom mlaznom strujom u visini, podržavajući jake grmljavinske oluje koje mogu izazvati jake vjetrove, veliku tuču, jaku kišu i tornada.

POGLEDAJTE VIDEO: Zeus donio toplinski val usred zime, a u Splitu se igra picigin: 'Iskoristit ću svaki dan na suncu'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo