'iznad 10 to je samo horor' / Tamo su grumeni leda postali projektili od 19 centimetara i bušili kuće: Hrvatski stručnjak za tuču sve pojasnio

Je li tuča kakva je jučer pala u Italiji stvarno najveća ikad u Europi?

26.7.2023.
22:27
VOYO logo

Ovih dana su svi začuđeni ekstremima i munjama na kakve dosad nismo bili navikli. Direkt RTL-a je stoga razgovarao sa stručnjacima ne bi li saznao je li normalno da u Zagrebu pušu vjetrovi od 100 kilometara na sat i je li tuča kakva je jučer pala u Italiji stvarno najveća ikad u Europi.

"Ja vjerujem da ljudi koji su rekli da je neviđeno, nisu lagali. Ali to su bile te dnevne munje, teško da je itko baš za vrijeme oluje snimio takve munje, pogotovo uz onaj vjetar, tako da je većina fotografija nastala navečer", kaže za RTL meteorolog DHMZ, Izidor Pelajić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'UZNEMIREN SAM REZULTATIMA' /

Zemlja je na rubu katastrofe! Mogla bi se dogoditi 'već 2025.': Objavljeni dokazi koji upućuju na kolaps

Image
'UZNEMIREN SAM REZULTATIMA' /

Zemlja je na rubu katastrofe! Mogla bi se dogoditi 'već 2025.': Objavljeni dokazi koji upućuju na kolaps

Žestoki udari vjetra

Osim munja, iznenadio nas je i vjetar. Na mjernoj stanici Maksimir, zabilježeni su prošlog tjedna udari vjetra od 92 kilometra na sat. To se klasificira kao olujni, na granici s orkanskim vjetrom. I takav vjetar se na ovoj lokaciji, očekuje u prosjeku jednom u 20 godina.

Nije baš uobičajeno, ali u Zagrebu je 2008. puhalo i jače. U Gradištu kod Županje je bio toliko jak da je na meteorološkoj postaji puknuo mjerač i stao na 180 kilometara na sat. Ivan koji tamo radi, kaže za RTL, nikada tako jak vjetar nije zapuhao, a moguće da je udarao i 200 kilometara na sat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo što je najmanje od 180km/h je teški ekstrem, ja nisam mogao vjerovati da takav vjetar ovdje može puhati. Škola je uništena, a neke grede su letjele 300 metara daleko. Odletjele su čovjeku u kuću, sve uništile, tako da ovdje ulice oko škole, izgledaju kao ratna zona", govori lovac na oluje, Ivan Baboselac.

Grumeni leda kao projektili

Kada se uz munje, grmljavinu, olujni ili orkanski vjetar nadoda i tuča, onda dobijete probušene kuće u Italiji. Tamo su grumeni leda postali projektili od 19 centimetara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia

"Sve ono što je iznad pet centimetara prelazi 150, 200 grama,i to su projektili koji padaju brzinom preko 100km/h. Znači čovjek ne može kamen uzeti i baciti ga tako nekome, a ovo pada i pada posvuda. Tuča veća od dva centimetra je već opasna i radi veliku štetu, kad prođemo pet centimetara nema onoga što će ispod nje ostati čitavo, iznad 10 to je samo horor", kaže stručnjak za tuču, Damjan Jelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo