POLITIČKA ANALIZA / Taktike za uspon na Pantovčak: 'Kolinda Grabar Kitarović mora napasti Miroslava Škoru'

Do predsjedničke kampanje ostalo je pola godine, no taktike se odavno pripremaju

4.7.2019.
19:49
VOYO logo

Na prvi pogled sve je jasno - Zoran Milanović mora okupiti ljevicu i po mogućnosti centar. Aktualnoj predsjednici planove muti Miroslav Škoro - zasad jedini kandidat s programom. Prostora tu dosta ima i Mislav Kolakušić koji cilja na razočarane birače. No, kako sada stvari stoje, pred nama je jedna od najzanimljivijih kampanja.

Ako treba i pjesmom, iako sama kaže da nema sluha, predsjednica je udarila na najizravnijeg protivnika. A kaže - nije u kampanji. Tako se u intervjuu za HKR ne libi govoriti ni o svjetonazorskim pitanjima poput onog kad počinje život: ''Začećem. Za mene počinje začećem.''

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkrila je to radiju kojeg, priznaje, njena pratnja često sluša u autu: ''I mole i krunicu u autu tako da mi je to iznimno drago''.

Pritom se dotaknula i svojih ovlasti - jer upravo Škoro najavljuje kako bi ih, ako postane predsjednik – povećao. Ona uz smijeh kaže: ''Mislim, ja bih isto, iskreno da vam kažem, rado ponekad da imam veće ovlasti, ali Hrvatska treba biti parlamentarna demokracija, doista parlamentarna''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra li time Škoru svojim najvećim protivnikom, pokušavaju dokučiti politički analitičari, a Krešimir Macan kaže: ''Kolinda Grabar Kitarović mora napasti na njega, jer je on u njezinom biračkom tijelu, njegov jedini prostor da uđe u drugi krug je da uzme nešto njoj i da eventualno budu izjednačeni u tom drugom krugu, ali mora biti bolji od Milanovića''.

Milanović pak, za sad udara samo po Andreju Plenkoviću. Macan smatra - zato što - nema program. Program je za sad istaknuo jedini estradnjak među kandidatima: ''Škoro je svojim izlaskom postavio pitanje: a koji je vaš sadržaj? Ja ga imam, govorili ste da sam pjevač, neozbiljan kandidat, evo, vi ste ozbiljni političari - koji je vaš sadržaj?'', upozorava Macan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još ga nema, no vremena sigurno ima. I dok će se Kolakušić vjerojatno koncentrirati na borbu protiv korupcije, Škoro na predsjedničke ovlasti, iz kojeg će oružja pucati dvoje najiskusnijih u političkom ringu? Za sad se ne zna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo