ZA SVE KRIVE LOBIJE /

Svinjska kuga napravila probleme hrvatskim stočarima: 'U toj priči postoji puno rupa'

Hrvatski proizvođači moraju prolaziti skupe kontrole iako ponekad nemaju smisla

26.3.2019.
21:00
VOYO logo

Hrvatska proizvodi samo jednu trećinu svinja koliko joj je potrebno. Iako prostora ima ne samo za naše potrebe već i za izvoz, domaći uzgajivači masovno odustaju od svinjogojstva jer nisu konkurentni. Naime, uvozno meso iz Njemačke, Nizozemske i Danske drži nižu cijenu dok se domaće proizvođače opterećuje brojnim nametima i inspekcijama iako, tvrde, imaju kvalitetnije meso.

Zdravo hranjena, kvalitetnija, domaća svinja ipak cijenom ne može konkurirati onoj iz uvoza koja je čak i do 40 posto jeftinija u mesnicama. Stoga je domaće svinjogojstvo na koljenima i prijeti mu katastrofa. Svinjogojstvo izumire, domaći uzgajivači gase proizvodnju, odustaju od posla. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zašto se stvara ta razlika u cijeni? Zašto meso koje je putovalo tisućama kilometara ima nižu cijenu od mesa uzgojenog u Hrvatskoj?", pita se Goran Jančo, predsjednik Saveza udruga uzgajivača svinja.

Domaći proizvođači sumnjaju i na strane i domaće lobije koji diktiraju cijene. A Hrvatska proizvodi 700 tisuća svinja godišnje dok troši dva milijuna. Prostora za proizvodnju ima, govore, pa onda nema nikakve potrebe za uvozom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A tu su još i prestroge inspekcije i kontrole. Iako se svinjska kuga još nije pojavila u Hrvatskoj, proizvođači moraju prolaziti skupekontrole. Iako ponekad nemaju smisla jer bolesti mogu doći i s drugih strana.

"U toj cijeloj priči postoji puno rupa. Vidite da tu kod nas na cesti postoji puno vozila koje prenose drva. Sumnjam da ih se pere i kupa pod nekakvim mjerama", kaže uzgajivač svinja Vlado Tančik.

Istovremeno, on i kolege mu tvrde da Hrvatska ima kvalitetniju proizvodnju, ali je u podređenom položaju u odnosu na europsku konkurenciju...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ŽNV
NOVA SEZONA
VOYO logo