SVI GOVORE DA SMO PRESKUPI, NO JE LI TO TAKO? / Evo usporedbe smještaja u Hrvatskoj i kod glavnih konkurenata, Grčke i Turske

Image
Foto: Ilustracija: Miranda Cikotic/PIXSELL

Je li Hrvatska postala preskupa turistička destinacija?

23.7.2019.
8:19
Ilustracija: Miranda Cikotic/PIXSELL
VOYO logo

Mnogi tvrde da smo kao turistička destinacija postali skupi, stoga su Vijesti.hr usporedile cijene smještaja u Hrvatskoj, Grčkoj i Turskoj. "Cijene u Hrvatskoj su skuplje nego u Grčkoj", rekao je za Vijesti.hr Mathias iz Njemačke, a Christin dodaje da su cijene u gradovima skuplje, ali je jeftinije izvan grada.

Ispostavilo se da apartman na Hvaru košta od pet do sedam tisuća kuna, dok je hotel skuplji, između devet i 12 tisuća kuna. S druge strane, ljetovanje na Kreti u apartmanu stajalo bi od dvije do četiri tisuće, a u hotelu minimalno četiri tisuće kuna. Apartmani u Turskoj koštaju oko dvije tisuće kuna za tjedan dana, dok je hotel oko četiri tisuće kuna. "Mogli bismo reći da je Turska imala jedan period stagnacije nakon incidenata koji su zabilježeni 2015. godine, u odnosu na bazu možemo reći da su referentne zadnje dvije godine, ima rast od 50 posto", kaže Mislav Veselica, član uprave turističke agencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
HOĆE LI CIJENE POTOPITI NAŠ TURIZAM? /

Drugi su jeftiniji, mnogi krive ovih par poteza države; 'Apartman 120 eura, vrhunac bezobrazluka...'

Image
HOĆE LI CIJENE POTOPITI NAŠ TURIZAM? /

Drugi su jeftiniji, mnogi krive ovih par poteza države; 'Apartman 120 eura, vrhunac bezobrazluka...'

Diskriminacija umirovljenika

Hrvatima je Jadran i dalje prvi izbor za odmor, ali svake godine traže aranžmane u inozemstvu, a postao je skup i onima koji idu na jedan dan. Zanimljivo je da su Matica umirovljenika i Sindikat umirovljenika optužili danas javno lokalne vlasti nekih priobalnih gradova za diskriminaciju umirovljenika kojima u špici sezone onemogućuju dolazak autobusima na jednodnevne izlete na more.

Malinska je, primjerice, nedavno donijela odluku da ulazak autobusa u mjesto umjesto dodašnjih 300 kuna sada košta 1000 kuna dnevno po autobusu. Umirovljenici su prozvali i Crikvenicu, Selce, Novi Vinodolski, pisali su pučkoj pravobraniteljici, ali i Vladi da ima omoguće barem jednodnevni odlazak na more.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srpanjska rupa nije nešto novo?

Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristijan Staničić rekao je za RTL da trenutačno imamo oko tri posto manje dolazaka i noćenja. Međutim, ti se podaci mijenjaju iz dana u dan. "Mi smo početkom srpnja imali minus od četiri, pet posto, ali taj se minus polako topi. S ključnih tržišta imamo porast prometa. Srpanjska rupa nije nešto novo. Ona se događa u turizmu. Osim srpnja, mi uvijek sagledavamo cijelu godinu u cijelosti i po tome bilježimo plus", tvrdi.

Na pitanje jesmo li preskupi, odgovara: "Ja bih to prepustio tržištu, tržište uvijek to regulira. Mislim da Hrvatska nudi za svakog ponešto. Imamo kompleksnu ponudu koja može biti konkurentna. Jedan od naših ciljeva je da razinu prometa proširimo", rekao je Staničić za RTL Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo