što se događa? /

Svi bruje o budućnosti Agrokora: mi istražujemo gdje je zapelo s vraćanjem INA-e Hrvatskoj?

Javnost i dalje ne zna ključnu stvar - kako će i na koji način biti rješeno ono što im je dramatično najavljeno na sam Badnjak

16.7.2017.
18:45
VOYO logo

Od dramatične konferencije za medije koju je premijer Andrej Plenković organizirao na sam Badnjak poručivši kako Vlada kreće u otkup dionica INE pa sve do sredine ljeta s INA-om se nije dogodilo ništa.

Plenković je napravio što niti jedan premijer do sada nije -  sazvao je pres-konferenciju kasno popodne na sam Badnjak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stoga će Hrvatska pokrenuti proces cjelokupnog otkupa MOL-ovog udjela u INI prema modelu koji smo već razradili", govorio je premijer Andrej Plenković.

No pola godine kasnije dramatična predbožićna najava još čeka realizaciju. Oproba danas tvrdi da je Plenković smišljenim istupom samo htio javnosti skrenuti pozornost sa gubitka arbitraže s MOL-om.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nikada tu ozbiljnog plana ni konncepcije nije ni bilo i sad se to vidi. Prošlo je 8 mjeseci i o tome više nitko ne govori. Nikakva kupovina INE očito je da i pregovori u tom smjeru ne idu i sada smo došli do tog trenutka da se na INU zaboravilo", kaže Gordan Maras.

Vlada pak tvrdi da nikakvog zastoja nema. Potpredjednica Vlade nedavno je pojasnila kako se transakcija otkupa odvija primjereno njezinoj složenosti te da na tom poslu radi službeni savjet za pregovore s MOL-om. Svoj prijedlog za otkup dionica nedavno  je dao i MOST a premijer im je poručio da će ga proučiti.

"Mi smo dali konkretno rješenje da se otkupi INA a da se ne mora prodati HEP nismo dobili odgovor a nisam ga ni očekivao  ni ovaj put očito Vlada ima neke druge brige", ističe predsjednik Mosta Božo Petrov.

Kako neslužbeno doznajemo MOL-u situacija stavljanja INE u drugi plan odgovara. U međuvremeneu EK pokrenula je postupak protiv Hrvatske jer nije promijenila Zakon o privatizaciji INA-e, koji državi daje pravo veta. Dalić pak kaže da promjena tog zakona ovisi upravo o rješavanju dioničkih odnosa sa MOL-om. No kada će oni doći na red to precizira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja mislim da sam vam već 4 puta odgovarala na pitanje u različitim varijantama pa možemo onda krenuti na sljedeće teme", istaknula je potpredsjednica Vlade Martina Dalić.

Iako o tome jest govorila javnost i dalje ne zna ključnu stvar - kako će i na koji način biti rješeno ono što im je dramatično najavljeno na sam Badnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo