Sve zbog 8000 eura / Novinari pitali Plenkovića smeta li mu što stalno mora opravdavati izjave predsjednice

Image
Foto: Josip Regovic/Davor Javorovic/PIXSELL

Predsjednica je na skupu u Osijeku u nedjelju ustvrdila da će "otvoriti nova radna mjesta

16.12.2019.
16:33
Josip Regovic/Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković komentirao je kampanju za predstojeće predsjedničke izbore, kao i izjavu Kolinde Grabar-Kitarović da "ima dogovore s državama da mladi Hrvati rade preko interneta i zarađuju 8000 eura". 

"Koliko sam ja razumio, riječ je o referenci na razgovore koje je predsjednica vodila s dužnosnicima i državnicima Izraela, za djelatnost ljudi koji bi poslove obavljali u ICT sektoru", rekao je Plenković medijima prilikom posjeta Koprivničko-križevačkoj županiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinari su Plenkovića pitali smeta li mu što redovito mora opravdavati izjave koje predsjednica daje u kampanji.

"Ja bih se više zabrinuo za ono što se nudi na tržištu kao alternativa i konkurenti. Mislim da konkurenti, za razliku od nje, ne znaju baš previše niti o političkom sustavu, ovlastima ili politici koju bi vodili", odgovorio je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

Podsjetimo, predsjednica je na skupu u Osijeku u nedjelju ustvrdila da će "otvoriti nova radna mjesta", iako neki tvrde da se to ne može.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tvrdim da se to može, jer već imam dogovore s nekim državama, da nam Hrvati odu na obuku negdje drugdje i da se vrate u Hrvatsku, da rade preko interneta u nekoj drugoj državi, a u Hrvatskoj zarađuju osam tisuća eura. Zamislite što to znači za naše mlade", rekla je.

No, to ipak više zvuči kao znanstvena fantastika nego realno obećanje. Naime, riječ je o novcu kakav ne dobivaju iskusni programeri, web developeri i softver developeri, što se vrlo lako može provjeriti na Glassdoor, web stranici koja prikuplja podatke o prosječnoj plaći u raznim zanimanjima diljem svijeta. Riječ je o bruto iznosima od 65 do 85 tisuća američkih dolara - u Sjedinjenim Američkim Državama. Identične svote "vrte" se u Kanadi, Irskoj, Njemačkoj... uz manje razlike. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo