SVE JE TEŽE PREŽIVJETI U HRVATSKOJ: / Osnovne usluge i robe poskupile, a isto će u 2019. biti i s plinom, vodom...

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Troškovi života u Hrvatskoj su u odnosu na 2015. godinu porasli, tako da je potrebno izdvajati više novaca za osnovne usluge i robe

17.12.2018.
10:24
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

U usporedbi s 2015. godinom, u studenom ove godine, prema podacima državne statistike, troškovi su života u Hrvatskoj porasli, pa hrvatski stanovnici moraju izdvajati više novaca za osnovne usluge i robe, piše Novac.hr.

Naime, iako je riječ o malom porastu troškova života za 2,3 posto, za određene usluge i dobra plaćamo dosta više novaca. Tako, primjerice, za gorivo danas izdvajamo gotovo četvrtinu više novaca nego prije tri godine, dok su usluge kafića i restorana porasle za nešto manje od 13 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrana je umjereno poskupila

U odnosu na prije tri godine, narasla je i cijena hrane, u prosjeku 2,4 posto. Duhanski proizvodi su u prosjeku šest posto veće nego 2015. godine, cijena odjeća viša je za 11,5 posto, obuće za 6,5 posto, a cijene najma stanova umjereno su narasle za manje od dva posto.

S druge strane, održavanje i popravci stambenog prostora poskupili su za 4 posto, a opskrba vodom i ostale komunalne usluge poskupile su za preko 5 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rast cijena energenata i komunalija

Prema ekonomistima komunalije i energenti mogli bi poskupiti.

"U sljedećoj godini, najvjerojatnije na proljeće, mogla bi se dogoditi korekcija cijena plina, koje su u svijetu već sada više. Može se očekivati i rast cijena vode", rekao je Željko Lovrinčević sa zagrebačkog Ekonomskog instituta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Hrvatskoj još postoji mnogo administrativno reguliranih cijena pa se kod komunalija u sljedećoj godini može očekivati određeni rast. To se posebno odnosi na plin", smatra Zdeslav Šantić, glavni ekonomist OTP banke.

Plin i telekomunikacijske usluge pojeftinile

Šantić je istaknuo da su cijene plina u posljednje su tri godine pale više od 15 posto, a pojeftinile su i telekomunikacijske usluge, čije su cijene u prosjeku 4 posto niže nego 2015.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo