SLUČAJ IZ STROJARSKE / Suverenisti traže od Fuchsa da se ispriča nastavniku: 'Učenicima nije izrečena niti jedna pedagoška mjera'

Image
Foto: Screenshot RTL Danas/Index

"Ministar je u prvoj izjavi na događaj odlučio osuditi nastavnika, vođen medijskim natpisima, riječima "da alkoholiziranom nastavniku nije mjesto u školi", iako policija, kažu u toj stranici ni u jednom trenutku nije spomenula da je nastavnik bio pod utjecajem alkohola

22.12.2023.
10:36
Screenshot RTL Danas/Index
VOYO logo

Hrvatski suverenisti zatražili su u petak od ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa da posjeti nastavika u pritvoru i ispriča mu se zbog svoje izjave kao i da što prije donese zakon kojim će se zaštititi prosvjetni djelatnici od provokacija učenika.

Suverenisti su priopćili u petak da osuđuju nasilje koje se dogodilo između učenika i nastavnika zagrebačke Strojarske tehničke škole Frana Bošnjakovića ali i da su "zgroženi" načinom na koji je ministar Radovan Fuchs reagirao na taj slučaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ministar je u prvoj izjavi na događaj odlučio osuditi nastavnika, vođen medijskim natpisima, riječima "da alkoholiziranom nastavniku nije mjesto u školi", iako policija, kažu u toj stranici ni u jednom trenutku nije spomenula da je nastavnik bio pod utjecajem alkohola.

"Time se ministar koji bi trebao braniti obrazovne djelatnike svrstao na stranu onih koji te djelatnike napadaju bez ikakvih konkretnih dokaza", poručili su Suverenisti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zgroženi su, kažu činjenicom da su učenici snimali vrijeđanje i omalovažavanje nastavnika od strane svojih kolega te to smatrali smiješnim. Ističu pritom da se nastavnik neko vrijeme nosi s izuzetnim stresom u privatnom životu zbog smrti bliskih osoba, što su učenici iskorištavali kako bi ga vrijeđali i ponižavali.

Image
đaci lakše ozlijeđeni /

Uhićen profesor koji se tukao s učenicima: Bio je pijan? Fuchs: 'Nije mu mjesto u školi'

Image
đaci lakše ozlijeđeni /

Uhićen profesor koji se tukao s učenicima: Bio je pijan? Fuchs: 'Nije mu mjesto u školi'

Naglašavaju pritom da su učenici nastavnika nazivali "četničkim vojvodom" iako su znali da to kod njega izaziva duboke emocije jer je bio sudionik Domovinskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo apsurdnu situaciju u kojoj prosvjetni djelatnik po kratkom postupku ide u pritvor te će mu biti uručen otkaz, dok istovremeno učenicima nije izrečena ni jedna pedagoška, odnosno stegovna mjera, što jasno pokazuje koliko su se moralne vrijednosti u našem društvu okrenule", upozoravaju suverenisti.

Smatraju da hitno treba postrožiti pedagoške mjere i adekvatno kazniti učenike za nasilničko ponašanje prema nastavnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradska organizacija SDP-a upozorila je pak da je nedavni sukob između profesora i učenika još jedan primjer rastućeg vršnjačkog nasilja među mladima i u školama.

"Oštro osuđujemo svaki oblik nasilja, ali ovaj incident pokazuje da je reforma našeg obrazovnog sustava neophodna. Stanje sigurnosti u školama je vrlo zabrinjavajuće i nasilje u školama je preslika stanja našeg društva", upozorio je zagrebački SDP. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ocijenili su da je reakcija premijera i države u slučaju navijača u Grčkoj, koje je premijer nazvao "našim dečkima", umanjujući njihove huliganske ispade je kriva poruka.

Poručili su da nasilju treba stati na kraj i poduzeti sve preventivne mjere, uključujući građanski odgoj i moralnu orijentaciju društva te kultiviranje empatije i nenasilne kulture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJ VIDEO: Ovako su izgledale ulice Praga nakon pucnjave. Policija okružila fakultet, studenti se skivali na rubu zgrade

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo