SUTRA ŠTRAJK U ŠKOLAMA, A DIVJAK OTKRILA ZAŠTO JE LJUTA I PORUČUJE: / 'Molim roditelje i učenike za razumijevanje i strpljenje'

Image

U svom obraćanju ministrica je rekla kako će ministarstvo osigurati provođenje prava na odgoj i obrazovanje učenika, ali i pravo nastavnika na štrajk

9.10.2019.
14:52
VOYO logo

Ministrica znanosti i obrazovanja, Blaženka Divjak u svom je ministarstvu sazvala konferenciju a medije povodom neuspjelih pregovora Vlade i sindikata u obrazovanju. Naime, danas nije uspio proces mirenja u kojem su sindikati tražili povećanje plaća, odnosno usklađivanje koeficijenta složenosti poslova za učitelje i nastavnike u osnovnim i srednjim školama.

Zbog toga će od sutra biti organiziran štrajk u školama koji će trajati sve do ispunjenja sindikalnih zahtjeva, koji traže povećanje spomenutog koeficijenta od 6,11 posto. Sindikati su, podsjetimo, i prije početka mirenja poručili da neće odustati od zatraženih povećanja koeficijenta složenosti poslova od 6,11 posto, već u procesu mirenja mogu razgovarati jedino o modalitetima i dinamici postizanja tog cilja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da je Vlada prihvatila obrazovanje kao prioritet i sad je proces dokazivanja da je to tako. Sad treba uzeti u obzir da je status učitelja i nastavnika dio reforme, to nije nešto što se događa sa strane. Na taj status utječe više faktora, jedan je materijalni status, drugo je prepoznavanje onih najboljih, koji vuku sustav naprijed. Ono što je u našoj nadležnosti radimo, međutim, uvjet oko plaća je nešto gdje Vlada mora zauzeti konačni stav. Ne možemo biti zadovoljni procesom mirenja koji završava štrajkom", rekla je Divjak.

Image
VLADA ODBILA SINDIKATE: /

OD SUTRA ŠTRAJK U SVIM OSNOVNIM I SREDNJIM ŠKOLAMA! 'Ovo je borba za dostojanstvo učitelja'

Image
VLADA ODBILA SINDIKATE: /

OD SUTRA ŠTRAJK U SVIM OSNOVNIM I SREDNJIM ŠKOLAMA! 'Ovo je borba za dostojanstvo učitelja'

Apel roditeljima

Dodala je kako su iz Ministarstva već poslali upute ravnateljima škola što trebaju činiti dok su u štrajku. Dodala je kako su prava i interesi na prvom mjestu te obrazložila kako je ravnateljima naloženo da drže vrata škola otvorenima te da organiziraju odgojno-obrazovni rad za djecu koja dođu u školu. Apelirala je i na roditelje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Molim roditelje i učenike za strpljenje i razumijevanje, da prate informacije i da budu u kontaktu sa školama. Ravnatelji su dobili upute kako postupati, najvažnije je da su vrata škole otvorena i da u uvjetima štrajka treba osigurati odgojno obrazovni rad ili neki drugi rad za djecu koja su u školi i tu je jasno da sigurnost i prava učenika trebaju biti u prvom planu. Tamo gdje su nastavnici i učitelji u štrajku ne može biti nastave, ali se o sigurnosti učenika treba voditi brige i to je važno", rekla je Divjak dodavši kako će ministarstvo osigurati provođenje prava na odgoj i obrazovanje učenika, ali i pravo nastavnika na štrajk.

Pitanje reformskog procesa

Na pitanje novinara zbog čega je izjavila da je ljuta, Divjak je rekla kako "od svakog procesa mirenja čovjek očekuje pozitivan rezultat."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To nije samo pitanje plaća, nego kompletnog reformskog procesa koji sigurno uključuje status učitelja i nastavnika. Što se tiče daljnjeg rada, to je prioritet i moj osobni prioritet, a očekujem da će se ovo sada u kratkom vremenu razriješiti i ja ću se za to boriti i nema tu odustajanja toliko dugo dok se u tome ne uspije", poručila je Divjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo