'KAKO ĆU OBJASNITI INVESTITORIMA DA JE OVO MOGUĆE?': / Lažnim ovrhama i potraživanjima prevaranti digli 50 milijuna kuna

Image

Dvije tvrtke koje grade vjetroelektrane u Hrvatskoj pokradene su za čak 50 milijuna kuna lažnim ovrhama i izmišljenim potraživanjima i to preko agencije Fina.

7.4.2016.
8:01
VOYO logo

Poduzeća u ovršile tvrtke Energetika Rijeka d.o.o. iz Rijeke te Europrestige iz Novog Vinodolskog koje je osnovao izvjesni Ivo Papić, javlja Jutarnji list. Koja je njegova uloga u svemu treba otkriti istraga. Za sada se zna da je oko 25 milijuna kuna završilo u rukama četriju osoba koje su nedavno otvorile račune u više banaka.

Image
BIO JE NA RUBU ŽIVČANOG SLOMA: /

FINA se ispričala Puljaninu kojeg je greškom ovršila za 650 tisuća kuna

Image
BIO JE NA RUBU ŽIVČANOG SLOMA: /

FINA se ispričala Puljaninu kojeg je greškom ovršila za 650 tisuća kuna

Lakše je ovršiti i podići tuđi novac nego vlastiti s tekućeg!

U slučaju tvrtke WPD Enersys, prijevara nije uspjela jer je transakcija od 24 milijuna kuna s računa tvrtke stopirana je u zadnji čas. Ali, do novca firma ne može jer je račun blokiran. Željko Samardžić koji upravlja tom tvrtkom šokiran je sustavom koji je "šupalj k’o švicarski sir", kako je kazao za Jutarnji:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne mogu vjerovati da je moguće da čovjek dođe u Finu s papirom na kojem ima pečat i potpis te da se bez ikakve provjere aktivira nalog prema banci i onda ta banka pak isplati novac. Jednostavnije je prevarantu ovršit nekog i podići tuđi novac nego meni dignuti vlastiti s mog tekućeg. Jer ako je u pitanju veći iznos, onda se odmah alarmira i Ured za sprečavanje pranja novca, što je i u redu. Ovrha je bila višemilijunska, a na računu mi je blokiran dio sredstava. Taj novac je od prodaje struje. I kako da ja objasnim investitorima da je ovakvo što u Hrvatskoj moguće?", čudi se Samardžić.

Uspjeli podići dva od 25 milijuna

Do novca će moći tek kada dokaže da su dokumenti ovrhe i fakture bili lažni, i to sudskim putem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče tvrtke Acciona energije, oni su za prijevaru doznali za vikend. Grupa prvaranata naložila je banci prebacivanje ogromnih sredstava s Papićeve tvrtke na njihove privatne račune.

Banka je sumnjivu transakciju prijavila Uredu za sprječavanje pranja novca. Prevaranti su dobili 25 milijuna kuna na svoje račune i uspjeli su podići dva milijuna prije nego su računi blokirani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraga je u tijeku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo